Popara je odličan način da se upotrijebi hljeb koji je već postao tvrd, suh, nejestiv, a istovremeno i da se podsjetite ukusa djetinjstva.
Ovo jednostavno jelo svaki kraj sprema na svoj način, pa npr. dok se u nekim krajevima jede sa kajmakom i mlijekom, u drugim se pravi sa vodom i sirom.
Na društvenim mrežama se često vodi polemika oko porijekla najstarijeg jela, ali na kraju krajeva to i nije toliko bitno.
Pripremite ga u zavisnosti od vašeg ukusa.
Popara sa vodom i sirom
Sastojci:
2-3 kriške bajatog hljeba
1 kašičica maslaca
oko 1 šolja vode
sir
Priprema:
Sipajte vodu u šerpu i ostavite da se ugrije. Zatim dodajte maslac. Prije nego što krene da ključa sklonite vodu sa šporeta i prelijte preko hljeba koji ste iscjepkali na komade.
Pospite izmrvljenim sirom i promiješajte. Poklopite i ostavite par minuta da se popari i jelo je spremno.