Madeline-Michelle Carthen, iz grada St. Louis, radovala se pridruživanju programu razmjene pripravnika na Univerzitetu Webster, kada je primila šokantnu vijest da je njen broj socijalnog osiguranja povezan s preminulom osobom. 16 godina kasnije, sada 52-godišnjakinja, ne može zadržati posao zbog svojih “lažnih”‘ papira i bori se da dobije hipoteku, piše Unilad.

Ona je 2007. godine odlučila da se prijavi za državnu pomoć jer joj nije bilo lako biti student poslovne tehnologije i majka 13-godišnjeg djeteta. No rečeno joj je da je njen broj socijalnog osiguranja povezan sabrojem umrle osobe i stoga je njen zahtjev odbijen.

Nakon što su kontaktirali Upravu socijalnog osiguranja (SSA), oni su je obavijestili da je njeno ime dodato u glavni dosije smrti, “greškom”, tvrdi ona.

– Nasmijala sam se. Rekla sa: “Kako to misliš? Sjedim ovdje. U školi sam više od godinu i po dana. Kako sam mrtva? Hoće li ovo uticati na moj međunarodni staž?” – ispričala je Carthen za NBC podružnicu KSDK News.

Kazala je da zna samo da je živa i nije je briga šta govori AI ili softver, ali je to teško dokazati.

– Postalo je gore. Budući da je u matičnom dosijeu o smrti, otišlo je u IRS (Služba za unutrašnje prihode), otišlo je u Ministarstvo domovinske sigurnosti, otišlo je na E-verifikaciju, sve te stvari. Počelo da utiče na moj život – dodala je.

Carthen je 2019. godine podnio tužbu protiv SSA i drugih vladinih agencija, ali je ona odbijena zbog suverenog imuniteta.

Dvije godine kasnije, ona tvrdi da joj je SSA dao novi broj socijalnog osiguranja i da je legalno promijenila ime u Madeline Coburn.

Nažalost, novi broj se i dalje označava sa starim.

– Ponekad mogu da se zaposlim, a onda će u roku od nekoliko mjeseci doći do problema – objasnila je ona, kazavši da je i dalje “zaglavljena”.