NaslovnicaRegijaVučić za Reuters: Srbija će istražiti ubistvo policajca na Kosovu i porijeklo...

Vučić za Reuters: Srbija će istražiti ubistvo policajca na Kosovu i porijeklo oružja

ČLANAK SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA


Uzrok svih problema na Kosovu je Albin Kurti, poručio je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić u intervjuu za Reuters odbacujući navode o bilo kakvoj umiješanosti Srbije u incident u Banjskoj, jer to što se desilo svakako nije odgovaralo Beogradu.

Vučić je rekao da Albin Kurti želi da protjera Srbe sa Kosova i da koči kompromisno rješenje neophodno za popravljanje odnosa Beograda i Prištine, prenosi Telegraf.rs.

– Uzrok svih problema na Kosovu je Albin Kurti. On je taj koji je sve ovo doveo – rekao je Vučić.

On je rekao da je Kurtijevo odbijanje da formira Zajednicu srbijanskih općina, tijelo koje bi prema odredbama sporazuma Beograda i Prištine iz 2013. godine obezbijedilo kosovskim Srbima veću autonomiju, podstaklo tenzije koje su dovele do nasilja u Banjskoj, piše Reuters.

Čuvanje mira

– Za nas je pozicija na Kosovu očigledno užasna, ali… moramo da budemo uz svoj narod, da se trudimo da sačuvamo mir – rekao je Vučić i naveo da je rješenje uvijek u dijalogu.

On je podsjetio da je Beograd osudio ubistvo policajca u Banjskoj i dodao da će Srbija “pokrenuti postupke pred nadležnim pravosudnim organima” i istražiti osumnjičene.

– Koja su to krivična djela, to je pitanje za tužioca – rekao je Vučić.

On je optužio Kosovsku policiju da je ubila jednog od naoružanih napadača “sa udaljenosti od jednog metra”, nakon što se predao, opisujući to kao “pogubljenje”.

Negirao navode

Vučić je negirao navode kosovske predsjednice Vjose Osmani da je Beograd podsticao nasilje, rekavši da Srbija neće imati koristi od toga, jer bi to ugrozilo njenu poziciju u pregovorima sa Prištinom pod pokroviteljstvom EU.

– Zašto bi ovo bilo od koristi za Beograd? Šta bi bila ideja? Da uništimo našu poziciju koju gradimo godinu dana? Da ovo uništimo za jedan dan? Srbija ne želi rat – poručio je Vučić.

Porijeklo oružja

On je rekao da će Srbija istražiti porijeklo oružja zaplijenjenog nakon incidenta od strane Kosovske policije.

Također, naveo je da će Milana Radoičića, koji je, prema navodima vlasti u Prištini, prisustvovao pucnjavi, “pozvati tužilac”.

Reuters podsjeća da Srbija smatra Kosovo svojim integralnim dijelom i, uz podršku brojnih zemalja, uključujući članice Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija koje imaju veto, Rusiju, Kinu i pet članica EU, odbija da prizna njegovu nezavisnost. Beograd finansira škole, javni zdravstveni sistem i većinu drugih institucija u djelovima Kosova gdje Srbi čine većinu.

PREPORUČENI ČLANCI

KOMENTARI

Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

MJESTO ZA VAŠU REKLAMU

pulsasfaltainfo@gmail.comspot_img

POPULARNO