NaslovnicaRegijaVučić: Srbija neće slati vojne snage na Kosovo, ne želi rat

Vučić: Srbija neće slati vojne snage na Kosovo, ne želi rat

ČLANAK SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA


Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je da nema namjeru narediti vojsci da pređe granicu s Kosovom, dodavši da će povući snage iz tog područja jer bi, kako je naveo, eskalacija sukoba bila kontraproduktivna kada je riječ o aspiracijama Srbije da postane članica Evropske unije (EU), prenosi Anadolu.

Vučić je izjavio da to ne bi bilo od koristi za Beograd i da bi time uništili poziciju koju su, kako je kazao, gradili godinu dana.

– Uništiti to za jedan dan? Srbija ne želi rat – naveo je Vučić, prenijeli su srbijanski mediji.

Zabrinutost Vašingtona

Glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost Sjedinjenih Američkih Država Džon Kirbi (John Kirby) izrazio je u petak zabrinutost Vašingtona zbog, kako je rekao, “velikog raspoređivanja srbijanskih trupa duž granice sa Kosovom”, pozivajući Beograd da povuče svoje snage, prenosi Anadolu.

Kirbi je rekao da SAD “prati veliko vojno raspoređivanje Srbije duž granice s Kosovom”, koje se dešavalo tokom protekle sedmice, uključujući gomilanje napredne artiljerije, tenkova i mehanizovane pješadijske jedinice.

Vučić je, kako prenose srbijanski mediji, dodao da su upozorenja Vašingtona nesrazmjerna, jer se broj pripadnika srbijanskih snaga na terenu smanjuje.

Vlada Kosova saopštila je u nedjelju da traži da Srbija odmah povuče sve vojne jedinice s granice Kosova.

Ugrožavanje teritorijalnog integriteta

– Vojne jedinice vojske Srbije tokom jučerašnjeg dana su postavile svoje vojne kapacitete, kao i one žandarmerije preko 48 prednjih operacionalnih baza, koje su postavljene preko graničnog prelaza s Republikom Kosovo, nekolicinom kilometara unutar teritorije Srbije. Tu se nalaze i protuvazdušni sistemi kao i teška artiljerija – navodi se u saopštenju kosovske vlade.

Tvrdi se da raspoređivanje ugrožava teritorijalni integritet Kosova i međunarodno vojno prisustvo u zemlji.

– Puno smo puta skrenuli pažnju i zabrinutost prema egzistenciji ovih 48 prednjih vojnih baza i srbijanske žandarmerije, a i naglašavali smo sada već potvrđenu činjenicu da se ove baze koriste u svrhu podrške mogućeg agresivnog vojnog napada protiv Republike Kosova – navodi se u saopštenju.

U napadu grupe Srba 24. septembra, koje je predvodio potpredsjednik Srpske liste Milan Radoičić, ubijen je kosovski policajac, da bi potom policija Kosova u, kako su naveli, “antiterorističkoj akciji” likvidirala četvoricu napadača i uhapsila šestoricu. Ostali su, kao i Radoičić, pobjegli u Srbiju.

PREPORUČENI ČLANCI

KOMENTARI

Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

MJESTO ZA VAŠU REKLAMU

pulsasfaltainfo@gmail.comspot_img

POPULARNO