NaslovnicaNovostiVučić: Iz Haga je stigla nova optužnica protiv Vojislava Šešelja

Vučić: Iz Haga je stigla nova optužnica protiv Vojislava Šešelja

ČLANAK SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA


Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je otkrio kako je protiv zločinca Vojislava Šešelja podignuta nova haška optužnica.

Vučić je govorio o sukobima u Kosovu, a na kraju obraćanja je otkrio i zbog čega je podignuta optužnica protiv Šešelja.

“Stigla je iz Haga nova optužnica protiv Šešelja i njegova četiri saradnika zbog nepoštovanja suda. Tako da se na sve ove pritiske doda još nešto”, otkrio je Vučić.

Podsjećamo, Haški tribunal je protiv Šešelja vodio postupak koji je trajao 15 godina. Šešelj se u februaru 2003. godine dobrovoljno predao Haškom tribunalu, u čijem pritvoru je bio gotovo 12 godina, do novembra 2014.

Lider radikala u Mehanizmu za međunarodne krivične sudove u Hagu osuđen je 2018. godine na 10 godina zatvora. Žalbeno veće je zaključilo da je Šešelj kriv za podsticanje deportacije i progon Hrvata iz Hrtkovaca u Vojvodini.

Žalbeno veće osudilo je Šešelja po tačkama 1, 10, 11 – za progon, deportaciju i podsticanje deportacije Hrvata iz Vojvodine, dok je odbacilo žalbe tužilaštva po ostalim tačkama prvostepene presude Haškog tribunala. Lider radikala je na mitingu SRS, 6. maja 1992. godine, pročitao spisak od 17 “nelojalnih” Hrvata koji su odmah morali da se isele iz svojih kuća.

To se smatralo početkom progona Hrvata iz tog mjesta, koji su u njemu tada činili većinu stanovništva, da bi danas u njemu živjelo 80 posto Srba. Snimak mitinga u Hrtkovcima je jedan od dokaza koje je tužilaštvo izvodilo u Hagu.

Izvor: Klix.ba

PREPORUČENI ČLANCI

KOMENTARI

Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

MJESTO ZA VAŠU REKLAMU

pulsasfaltainfo@gmail.comspot_img

POPULARNO