NaslovnicaRegijaVlada Kosova: Pozivamo vlasti Srbije da povuku vojne trupe sa granice

Vlada Kosova: Pozivamo vlasti Srbije da povuku vojne trupe sa granice

ČLANAK SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA


Vlada Kosova pozvala je vlasti susjedne države Srbije kasno u subotu da povuku svoje vojne trupe s granične linije s Kosovom.

– Vlada Republike Kosovo s pažnjom i budnošću prati najnovija dešavanja u vezi s kretanjem vojnih jedinica Oružanih snaga Srbije u pravcu granične linije s Kosovom i u stalnom je kontaktu sa Sjedinjenim Državama i zemljama EU u vezi s ovom ozbiljnom prijetnjom iz Srbije – navela je Vlada Kosova.

Kretanje srpskih trupa duž granice s Kosovom dolazi otprilike sedmicu dana nakon napada na kosovsku policiju 24. septembra u selu Banjska u općini Zvečan, kada je ubijen policijski službenik, Afrim Bunjaku.

U saopćenju se navodi da su “pokreti Vojske Srbije iz tri pravca: jedinice Druge brigade Vojske Srbije krenule su iz pravca Raške ka sjevernoj granici naše zemlje, jedinice Treće brigade Vojske Srbije krenule su iz rejona Niša ka sjeveroistočnoj granici naše zemlje, a jedinice Četvrte brigade krenule su iz rajona Vranja ka istočnoj granici Republike Kosovo”.

Vojska Srbije je rasporedila u petak, prema navodima Vlade Kosova, “svoje vojne i žandarmerijske kapacitete u 48 isturenih operativnih baza uz graničnu liniju s Kosovom, nekoliko kilometara duboko u teritorij Srbije”. Ovo raspoređivanje, prema riječima Vlade u Prištini, uključuje i raspoređivanje protuzračnih sistema i teške artiljerije.

PREPORUČENI ČLANCI

KOMENTARI

Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

MJESTO ZA VAŠU REKLAMU

pulsasfaltainfo@gmail.comspot_img

POPULARNO