NaslovnicaRegijaVlada Kosova okruglim stolom obilježila Dan Bošnjaka

Vlada Kosova okruglim stolom obilježila Dan Bošnjaka

ČLANAK SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA


Vlada Kosova u četvrtak je okruglim stolom obilježila Dan Bošnjaka.

Okrugli sto je organizovala zamjenica premijera Kosova za pitanja manjina i ljudska prava Emilija Redžepi, a obilježavanju su prisustvovali i kosovski premijer Albin Kurti te pripadnici bošnjačke zajednice na Kosovu.

Minuta šutnje

Okrugli sto je počeo minutom šutnje u čast narednika Afrima Bunjakua koji je 24. septembra ubijen u napadu na kosovsku policiju u selu Banjska, kod Zvečana.

Kurti je istakao da se svakodnevno zalaže za zajednički život svih zajednica na Kosovu. Kazao je da je ponosan i zahvalan Bošnjacima na njihovom doprinosu i angažmanu u okviru važnih državnih pitanja.

– Bošnjački politički predstavnici danas su sastavni dio vlasti i direktno učestvuju u donošenju važnih odluka za važan razvoj – naglasio je Kurti.

Zamjenica premijera je istakla da Bošnjaci žele graditi mostove između Albanaca i Srba na Kosovu i između svih drugih naroda i zajednica.

Izgradnja mutietničkog društva

Dodala je i da je budućnost bošnjačke zajednice u saradnji, solidarnosti i izgradnji multietničkog društva.

– Vlada zajedno sa svim relevantnim akterima radi na unapređenju obrazovanja, zapošljavanja i poboljšanju socijalnih uslova na Kosovu – naglasila je Redžepi.

Gost okruglog stola u Prištini bio je Mustafa Cerić, nekadašnji reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Prema rezultatima popisa stanovništva na Kosovu je 2011. godine živjelo 27.533 Bošnjaka, što predstavlja 1,58 posto od ukupnog broja stanovnika.

PREPORUČENI ČLANCI

KOMENTARI

Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

MJESTO ZA VAŠU REKLAMU

pulsasfaltainfo@gmail.comspot_img

POPULARNO