NaslovnicaRegijaViše od stotinu artikala u trgovinama će pojeftiniti od 30 do 40...

Više od stotinu artikala u trgovinama će pojeftiniti od 30 do 40 posto, cijene goriva bit će zamrznute

ČLANAK SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA


U Crnoj Gori će od ponedjeljka, 2. oktobra početi akcija “Stop inflaciji 100+”, tokom koje će u trgovinama pojeftiniti preko 150 artikala od 30 do 40 posto.

To su mjere koje je danas najavila Vlada Crne Gore, kao odgovor na enormno povećanje cijena životnih namirnica. Usljed konstantnog rasta cijena goriva na svjetskom tržištu, Vlada Crne Gore je donijela odluku o zamrzavanju trenutnih cijena goriva.

Ministar ekonomskog razvoja Goran Đurović saopćio je danas da su se akciji “Stop inflaciji 100+”, odazvali svi veliki trgovci, uvoznici i dobavljači koji su se dobrovoljno odrekli dijela marži.

Sniženje cijena

On je naveo da će biti snižene cijene za preko sto artikala među kojima nije samo hrana već i roba široke potrošnje, kao i da su dva trgovačka lanca najavila snižavanje cijena za 148 artikala.

Spisak artikala koji će pojeftiniti biće uskoro objavljen, a Đurović je kazao da će akcija trajati do kraja godine.

– U tom periodu može samo doći do snižavanja cijena, a ne njihovog dodatnog rasta. U akciju se uključuje i veliki broj malih trgovaca. Već od ponedjeljka u svim trgovinama će posebnom oznakom biti označeni artikli obuhvaćeni ovom akcijom – kazao je Đurović.

Ministar finansija Aleksandar Damjanović je najavio da će Vlada ograničiti iznose akciza na gorivo kako bi spriječilo bilo koje novo poskupljenje goriva kako bi zaštitila građane i privredu.

Smanjenje akciza

– Ako cijene naftnih derivata na međunarodnim berzama budu nastavile da rastu, Vlade će pred svako usklađivanje za taj iznos smanjivati akcize koliko god ta situacija bude trajala – kazao je Damjanović.

Najavio je i da će u slučaju da dođe do poskupljenja struje, Vlada dijeliti vanrednu pomoći ugroženim kategorijama stanovništva, kao i da je Vlada spremna da ponovo predloži Skupštini snižavanje stopa PDV-a na osnovne prehrambene artikle, ali i da je za to potrebno da parlament počne da funkcioniše.

– Prošlogodišnje snižavanje akciza je koštalo državni budžet 50 miliona eura, ovaj sadašnji plan snižavanja će budžet koštati između sedam i osam miliona eura – kazao je Damjanović.

PREPORUČENI ČLANCI

KOMENTARI

Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

MJESTO ZA VAŠU REKLAMU

pulsasfaltainfo@gmail.comspot_img

POPULARNO