NaslovnicaNovostiVećina operativnih zahvata na aortnom zalisku i aorti izvodi se minimalno invazivno

Većina operativnih zahvata na aortnom zalisku i aorti izvodi se minimalno invazivno

ČLANAK SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA


Na Klinici za kardiovaskularnu hirurgiju Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla radni proces se odvija kontinuirano i pojačanim intenzitetom po osnovu elektivnog (planirani), a naročito hitnog operativnog programa.

Načelnik Klinike za kardiovaskularnu hirurgiju UKC Tuzla doc. dr Mustafa Tabaković ističe u izjavi za Fenu da su posebno ponosni na činjenicu da su, gotovo u potpunosti, standardizovali minimalno invazivne operativne zahvate na aortnom zalisku, korijenu aorte i trbušnoj aorti.

U takvoj vrsti zahvata koristi se napredne tehnologije s ciljem smanjenja bola i učestalosti komplikacija kao i radi bržeg oporavka pacijenta i povratka uobičajenim aktivnostima, a i ožiljci su minimalni. Postoperativna nelagodnost pacijenta je značajno manja, a sve se to odražava i na vrijeme hospitalizacije te smanjuje potrebu za analgeticima (lijekovi protiv bolova).

Kadrovi educirani

-Dakle, većina operativnih zahvata na aortnom zalisku i aorti se izvodi minimalno invazivno. Imamo želju ići i korak dalje, a to se odnosi na endovaskularne procedure u liječenju aneurizmi silazne aorte, kao i abdominalne aorte i zdjeličnih krvnih žila – naglasio je doc. dr. Tabaković.

Kako je kazao, kadrovski su popunjeni i dobro educirani. Većina ljekara te klinike angažovana je i u nastavnom procesu Medicinskog fakulteta.

-S obzirom da su cirkulatorne bolesti vodeći uzrok smrtnosti i obolijevanja u našoj zemlji, nije realno očekivati da nemamo listu čekanju. Trenutno iznosi oko 90 radnih dana – pojasnio je doc. dr. Tabaković.

A prva kardiohiruška operacija na kucajućem ili otvorenom srcu u Bosni i Hercegovini urađena je u Univerzitetom kliničkom centru Tuzla, u septembru 1998. godine. Ovog septembra navršilo se 25 godina kardiohirurgije u Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla.

-Prva operacija na kucajućem ili otvorenom srcu u Bosni i Hercegovini urađena je prije 25 godina. Urađena je tada na Klinici za kardiovaskularne bolesti. Operaciju je uradio tim stručnjaka različitih profila i specijalnosti, predvođen prof. dr. Emirom Kabilom i zajedno sa supervizorom dr. Jacobom Bergslandom – naglasio je.

Prema podacima Klinike, dosad u toj ustanovi urađeno je oko 9.000 kardiohiruških operativnih procedura. Na godišnjem nivou broj operacija kontinuirano raste i trenutno bilježe oko 400 operativnih zahvata na srcu i velikim krvnim sudovima. Visok nivo stručnosti kadra kontinuirano edukovanog prvobitno tokom ratnih godina u SAD-u, potom i u evropskim centrima, omogućava primjenu najsavremenijih metoda u dijagnostici i operativnim zahvatima po kojima je JZU UKC Tuzla prepoznatljiv u našoj zemlji i šire.

Prevencija bolesti

Tokom jedne kalendarske godine u Klinici za kardiovaskularnu hirurgiju UKC Tuzla hospitalizira se više od 1.000 kardiovaskularnih pacijenata, a ambulantnom pregledu bude podvrgnuto više od 9.500 pacijenata.

Na pitanje koji su to trenutno najveći rizici po zdravlje našeg srca te šta možemo učiniti na prevenciji tih rizika, doc. dr. Tabaković naglašava da je važno tokom života biti umjeren.

-Nema čarobnog štapića niti naprasnih rješenja za prevenciju nijedne od bolesti, tako ni kardiovaskularnih bolesti – kazao je.

Prema iskustvu doc. dr. Tabakovića, najčešća oboljenja srca u Bosni i Hercegovini su bolesti koronarnih krvnih žila i zastupljene su sa oko 50 posto u redovnom i hitnom operativnom programu Klinike. Može se reci da je, kako je kazao, i u zemljama regiona slična situacija.

PREPORUČENI ČLANCI

KOMENTARI

Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

MJESTO ZA VAŠU REKLAMU

pulsasfaltainfo@gmail.comspot_img

POPULARNO