NaslovnicaNovostiUN kritikovao francusku zabranu nošenja marama za takmičarke na Olimpijskim igrama

UN kritikovao francusku zabranu nošenja marama za takmičarke na Olimpijskim igrama

ČLANAK SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA


UN se osvrnuo na francusku raspravu o sekularizmu i ženskoj odjeći, rekavši da žene ne bi trebale biti prisiljene pridržavati se pravila odijevanja, nakon što je francuska vlada rekla da će francuskim sportiskinjama biti zabranjeno nositi marame tokom Olimpijskih igara.

“Niko ne bi trebao nametati ženi što treba nositi ili ne nositi”, rekla je u utorak Marta Hurtado, glasnogovornica UN-ovog ureda za ljudska prava nakon što su je upitali ispunjava li zabrana kriterije UN-a o ljudskim pravima.

Njene su primjedbe uslijedile nakon što je francuska ministrica sporta Amelie Oudea-Castera istaknula predanost vlade sekularizmu i njeno protivljenje isticanju vjerskih simbola tokom sportskih događaja.

“Šta to znači? To znači zabranu bilo koje vrste prozelitizma i apsolutnu neutralnost javnog servisa. Što znači da predstavnici naših delegacija, u našim francuskim timovima, neće nositi maramu”, rekla je Oudea-Castera za televiziju France 3 u nedjelju.

Ministarstvo je u utorak saopćilo da su primjedbe Oudea-Castere u skladu s francuskim zakonom i “misijom javnog servisa” koja se očekuje od francuskih sportaša, što znači da moraju ostati neutralni i ne izražavati vjerska mišljenja ili uvjerenja.

“Kao takve, one ne smiju nositi maramu (ili bilo koji drugi dodatak ili odjevni predmet koji izražava njihovu vjersku pripadnost) kada predstavljaju Francusku na nacionalnom ili međunarodnom sportskom natjecanju”, stoji u saopćenju.

Pravila za ostale sportiste odredit će svaki međunarodni savez, pod nadzorom Međunarodnog olimpijskog odbora, dodaje se.

Izvor: Klix.ba

PREPORUČENI ČLANCI

KOMENTARI

Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

MJESTO ZA VAŠU REKLAMU

pulsasfaltainfo@gmail.comspot_img

POPULARNO