NaslovnicaNovostiUkrajinci će u Harkovu napraviti podzemnu školu kako bi zaštitili djecu od...

Ukrajinci će u Harkovu napraviti podzemnu školu kako bi zaštitili djecu od ruskih napada

ČLANAK SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA


Ukrajinska istočna metropola Harkov izgradit će prvu potpuno podzemnu školu u zemlji kako bi zaštitila učenike od čestih ruskih bombaških i raketnih napada, rekao je gradonačelnik grada.

“Takvo će sklonište omogućiti hiljadama djece u Harkovu da nastave svoje sigurno obrazovanje licem u lice čak i tokom prijetnji raketama”, napisao je gradonačelnik Ihor Terekhov na Telegramu.

Dok su mnoge škole u regijama na prvoj crti bile prisiljene podučavati putem interneta tokom cijelog rata, Harkov je organizirao oko 60 zasebnih učionica na svojim stanicama podzemne željeznice prije školske godine koja je počela prvog septembra, stvarajući prostor za više od 1000 djece da tamo uče.

Harkov, drugi po veličini grad u Ukrajini, imao je više od 1,4 miliona stanovnika prije nego što je Rusija napala Ukrajinu u februaru 2022.

Dijelovi grada leže manje od 35 km od ruske granice i izložen je gotovo svakodnevnim ruskim raketnim i raketnim napadima koji mogu pogoditi prije nego što stanovnici stignu do skloništa.

Nije odmah bilo jasno koliko će škola biti velika niti kada će se otvoriti.

Ali gradonačelnik je rekao da finansiranje škola neće biti smanjeno ni za jednu grivnu ove ili sljedeće godine, dodajući da je Harkov najinteligentniji grad u Ukrajini zahvaljujući svojoj obrazovnoj zajednici.

Izvor: Klix.ba

PREPORUČENI ČLANCI

KOMENTARI

Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

MJESTO ZA VAŠU REKLAMU

pulsasfaltainfo@gmail.comspot_img

POPULARNO