NaslovnicaNovostiU Njemačkoj se sve više krade bakar

U Njemačkoj se sve više krade bakar

ČLANAK SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA


U Njemačkoj su krađe metala, uglavnom bakra, sve više na naslovnicama. Metal je skup i zato ga lopovi traže, a oni su sve bolje organizovani i sve suroviji.

Željeznica u Njemačkoj ne posluje dobro. U bliskoj budućnosti će morati da obnovi skoro cjelokupnu infrastrukturu. Osim toga, željeznica mora da se bori s još jednim problemom koji je također košta čitavo bogatstvo – krađom bakra. Samo u prošloj godini, kako piše list Handelsblat, pričinjena joj je šteta od oko 6,6 miliona eura.

Handelsblat je izračunao da su samo ove godine pogođena 2.644 voza, što je rezultiralo sa više od 700 sati kašnjenja i to samo zato što kriminalci od željeznice kradu metal. Osim kašnjenja u lancima snabdijevanja, mnoga preduzeća ovise o blagovremenim isporukama sirovina ili poluproizvoda, jer više nemaju ništa u skladištima, a tu su još i stotine hiljada nezadovoljnih putnika i turista.

No, lopovi ne pljačkaju samo željeznicu. Krađe obojenih metala generalno su u porastu. Na gradilištima, na privatnim zgradama, pa čak i na crkvenim tornjevima, nijedan bakarni dio više nije siguran. Aktuelni događaj: Ogromnu štetu je zbog krađe i prevare pretrpio jedan hamburški proizvođač bakra. U pitanju je trocifrena milionska suma.

Oskudica bakra

Bakar je veoma tražen zbog svoje provodljivosti električne energije. Bolje je samo srebro, koje je doduše puno skuplje. Za sve električne uređaje, od tostera do električnih automobila, potreban je bakar. Joachim Berlenbach, osnivač i izvršni direktor ERI AG (Earth Resource Investment), iskusni je stručnjak u ovoj oblasti. On ne sumnja da će se “buduća potražnja za bakrom značajno povećati”.

On kao primjer navodi dobijanje električne energije iz energije vjetra.

Izvor: Klix.ba

PREPORUČENI ČLANCI

KOMENTARI

Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

MJESTO ZA VAŠU REKLAMU

pulsasfaltainfo@gmail.comspot_img

POPULARNO