NaslovnicaRegijaU jeku novih napetosti: Britanski vojnici stigli u Prištinu, ojačat će KFOR

U jeku novih napetosti: Britanski vojnici stigli u Prištinu, ojačat će KFOR

ČLANAK SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA


Prvi britanski vojnici, koji će ojačati KFOR u jeku novih napetosti na Kosovu, stigli su u u Prištinu, objavili su NATO i britansko ministarstvo obrane kasno u petak. 

Godišnje vježbe

London je ranije najavio da će, na zahtjev NATO-a, britanskom kontingentu od 400 vojnika biti pridodano još 200 vojnika u sklopu godišnje vježbe na Kosovu.

– To je razborit korak kako bi se osiguralo da KFOR ima snage koje su mu potrebne da ispuni svoj mandat UN-a za održavanje sigurnog okruženja i slobode kretanja za sve ljude na Kosovu – napisao je portparol NATO-a Dilan Vajt (Dylan White) na X-u (bivši Twitter).

Britansko ministarstvo odbrane saopćilo je kako će postrojbe biti na raspolaganju pod zapovjedništvom NATO-a za provođenje operacija u skladu s mandatom KFOR-a.

Napad na policajce

Najnovije napetosti potaknute su napadom naoružane srpske paravojne skupine na kosovske policajce na sjeveru Kosova krajem septembra. Ubijen je jedan kosovski policajac i tri srpska napadača

Njemačko ministarstvo odbrane saopćilo je u petak da će satnija od 155 vojnika biti raspoređena na Kosovu godinu od aprila 2024. O proširenju je odlučeno neovisno o nedavnoj eskalaciji.

PREPORUČENI ČLANCI

KOMENTARI

Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

MJESTO ZA VAŠU REKLAMU

pulsasfaltainfo@gmail.comspot_img

POPULARNO