NaslovnicaCrna hronikaU Federaciji BiH prošle godine povrijeđena 53 službenika u vršenju poslova sigurnosti:...

U Federaciji BiH prošle godine povrijeđena 53 službenika u vršenju poslova sigurnosti: Napadi na policiju postali sve brutalniji

ČLANAK SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA


Posljednji napad na policajce u zeničkom naselju Bistua Nuova ponovo je uzdrmao javnost, a ovaj problem na koji se upozorava godinama aktualizirao se.

TS (37) iz Zenice je prilikom prepoznavanja izvadio nož i nekoliko puta zamahnuo prema policajcima.

Zeničanin priveden nakon napada. Puls

Muškarac je svladan, a u ovom događaju lakše su ozlijeđena dva pripadnika Policijske postaje Crkvice.

Crna statistika

Napadi na policiju su sve učestaliji i brutalniji. Nedavno su u Sarajevu u navijačkim neredima povrijeđena dva policajca, koje su huligani pokosili svojim automobilima.

Tijekom bijega početkom ožujka dvojica krijumčara kombijem punim migranata uletjela su u policijska vozila u Briješću. Krijumčari su uhvaćeni, a povrijeđena su četiri pripadnika PU Novi Grad Sarajevo.

Prilikom uhićenja krijumčara migranata ozlijeđena su četiri policajca. Puls

Prema podacima Federalne uprave policije, u 2023. godini na području FBiH evidentirano je 67 napada na policijske službenike. Od navedenog broja, 59 su bili grupni napadi. Najviše napada bilo je tijekom održavanja i uspostave javnog reda i mira.

Policajci su napadani i prilikom kontrole prometa, prilikom uhićenja, privođenja počinitelja u počinjenju kaznenog djela, kao i prilikom utvrđivanja identiteta i privođenja. Deset napada bilo je tijekom ilegalnog prelaska državne granice.

– Od posljedica ovih napada ozlijeđena su 53 policijska službenika. Njih 50 zadobilo je lakše, a troje teže tjelesne ozljede. Napade je izvršilo 77 napadača uz upotrebu tjelesne snage u 54 slučaja, te upotrebom oruđa i drugih predmeta u 11 slučajeva, te u jednom slučaju uz upotrebu vatrenog oružja – navodi se u izvješću Federalne uprave policije. .

Uvrede i prijetnje

Napadi na policiju nastavljeni su i ove godine. Tako je u siječnju 2024. godine zabilježeno šest napada, od čega tri u Kantonu Sarajevo, te po jedan u Tuzlanskom, Zapadnohercegovačkom i Hercegovačko-neretvanskom kantonu.

Kombi policiji. Facebook

Tijekom veljače ove godine zabilježeno je pet napada na ovlaštene službene osobe, četiri napada u Kantonu Sarajevo i jedan napad u Livanjskom kantonu.

Uvrede, omalovažavanja i prijetnje policajcima su, nažalost, gotovo svakodnevica. Iako su zakonom predviđene visoke kazne, napadači često dobiju kazne od samo nekoliko mjeseci zatvora.

Sadik Ećo, predsjednik Sindikata policije Kantona Sarajevo, koji već godinama skreće pažnju na ovaj problem, kazao je da je evidentno povećan broj napada na policajce.

Ećo: Povećan broj napada. Puls

– Napad na policajca treba tretirati kao napad na državu. Mora se pooštriti kaznena politika prema počinitelju. Napad se nikada ne može predvidjeti, ali se s njim mora postupati u potpunosti u skladu sa zakonom. Tužilaštvo i Sud moraju postupati u skladu sa zakonom, bez ikakvih nagodbi i olakšujućih okolnosti – rekao je Ećo.

Predviđena je stroža kazna

Kazneno djelo napada na službenu osobu u obavljanju poslova sigurnosti propisano je člankom 595. Kaznenog zakona Federacije Bosne i Hercegovine. Za ovo kazneno djelo predviđene su kazne od tri mjeseca do tri godine.

Ako su u napadu nanesene lakše ozljede ili je počinitelj prijetio oružjem, može se kazniti zatvorom od šest mjeseci do pet godina. Ako su nanesene teške tjelesne ozljede, počinitelj će se kazniti zatvorom od jedne do deset godina.

U 2023. godini oružje je korišteno u jednom slučaju, a radilo se o policajcu iz Gradačca kojeg je u krvavom pohodu ranio Nermin Sulejmanović.

Figure

67 napad prošle godine u FBiH

11 napada u siječnju i veljači.

PREPORUČENI ČLANCI

KOMENTARI

Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare

MJESTO ZA VAŠU REKLAMU

pulsasfaltainfo@gmail.comspot_img

POPULARNO