NaslovnicaRegijaU Evropskom parlamentu danas rasprava o situaciji na sjeveru Kosova

U Evropskom parlamentu danas rasprava o situaciji na sjeveru Kosova

ČLANAK SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA


Zastupnici Evropskog parlamenta (EP) održat će danas vandrednu raspravu o situaciji na sjeveru Kosova, a očekuje se da će krajem novembra biti usvojena rezolucija o Kosovu i Srbiji.

Alijansa socijalista i demokrata, koja je inicijator ove rasprave, osudila je oružani napad na policiju Kosova u Banjskoj te zatražila da se utvrde sve činjenice o događajima od 24. septembra kada je u sukobu policije i naoružane skupine Srba poginuo policajac i tri napadača.

Utvrditi činjenice

– Na naš zahtjev, EP će usvojiti rezoluciju o Kosovu i Srbiji na drugoj novembraskoj plenarnoj sjednici. Osuđujemo nedavnu agresiju naoružane terorističke bande na službenike kosovske policije. Sve činjenice o napadu moraju biti utvrđene. Odgovorni počinitelji moraju se suočiti s pravdom – navodi se u najavi evropskih socijaldemokrata objavljenoj na društvenoj mreži X.

Eurozastupnik i inicijator ove debate Tonino Picula kazao je kako bi rezolucija trebala biti jasna ocjena EP-a o stanju odnosa Prištine i Beograda i to na tragu posljednjeg terorističkog napada na sjeveru Kosova i ubistva policajca.

– Treba, osim kaznene, utvrditi i političku odgovornost za najnoviju eskalaciju nasilja. Zastupnici će izraziti i stajališta o rezultatima posredničke uloge EU u svjetlu očiglednog zastoja u primjeni plana o normalizaciji odnosa – rekao je Picula za Radio Slobodna Evropa.

Od izbijanja novnih tenzija na Kosovu nakon oružanog napada u Banjskoj službeni Beograd niječe umiješanost u akciju naoružanih Srba koji su prije sukoba postavili barikade, dok Priština optužuje Srbiju da ih je logistički podržala.

U akciji koju su proveli nakon oružanog napada kosovska policija i istražitelji prikupili su dokaze prema kojima je pripreme, obuku i vježbe naoružana grupa Srba izvodila u vojnoj bazi kod Jagodine u središnjoj Srbiji i na Kopaoniku. Također kosovska policija je objavila fotografije i snimke sa srbijanskih dronova kojima potkrepljuje svoje navode o oružanom napadu.

EU uvodi mjere

U Beogradu je u ponedjeljak održana konferencija na medije na kojoj su srbijanski ministar obrane Miloš Vučević i načelnik Glavnog stožera Vojske Srbije Milan Mojsilović nastojali demantirati navode kosovskih čelnika da je Srbija napadom u Banjskoj pripremala pripajanje sjevera Kosova.

Evropska unija (EU) će uvesti mjere protiv Srbije u slučaju da se potvrdi njena povezanost s napadima na sjeveru Kosova te očekuje saradnju Srbije tokom istrage tog napada, a mandat za ovu istragu ima kosovska policija – potvrdio je portparol EU Peter Stano.

Evropska unija je spremna da procjeni mjere i u odnosu na Srbiju. Ako države članice odluče da imaju dovoljno informacija, dovoljno činjenica, one će reagirati u trenutku kada one izaberu – naveo je Stano.

Pripadnici specijalne jedinice kosovske policije u ponedjeljak su se povukli iz sela Banjska u Zvečanu, a zamijenila ih jedinica za brzo djelovanje, kazao je zamjenik zapovjednika policije za sjevernu regiju Veton Elshani. Također pojačano je i prisustvo KFOR-a na sjeveru Kosova kako bi se održalo sigurno okružje i sloboda kretanja stanovništva u tom dijelu zemlje.

PREPORUČENI ČLANCI

KOMENTARI

Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

MJESTO ZA VAŠU REKLAMU

pulsasfaltainfo@gmail.comspot_img

POPULARNO