Vlasti u Sofiji su 3. septembra otkrile tijelo muškarca pored željezničke pruge, a 34-godišnjak je posljednji put viđen živ 18. augusta, ali kada je pronađen, njegovo tijelo je bilo u fazi “potpune mumifikacije”, prenosi Unilad.

Muškarac je otkriven u majici, kratkim hlačama i čarapama, odjeći u kojoj je posljednji put viđen živ.

Prema naučnom medicinskom časopisu “Cureus”, on je također imao torbu s ličnim stvarima i flašu alkoholnog pića.

– Postojala je informacija da je preminuli hronično zloupotrebljavao alkohol. Tijelo je poslano na obdukciju na Kliniku za sudsku medicinu i deontologiju u Sofiji. Eksternim pregledom nisu pronađene nikakve traumatske povrede – navodi Cureusov izvještaj, uz objavljene fotografije pronađenog tijela.

Kao rezultat “potpune mumifikacije” tijela za samo 16 dana, čovjekova meka tkiva i unutrašnji organi su se potpuno rastvorili, ne mogu se pravilno testirati.

Uzrok smrti muškarca je nepoznat, mada naučni časopis navodi da je “zaključio da nije povezan s traumatskim ozljedama” i “ne može isključiti mogućnost intoksikacije alkoholom ili komplikacija povezanih s njegovom hroničnom zloupotrebom”.

Prema časopisu, mumifikacija obično traje nekoliko sedmica do mjeseci. Pa kako je čovjek završio potpuno mumificiran za samo 16 dana?

Očigledno u “nekim slučajevima” mumifikacija može pomaknuti proces raspadanja, ali sve ovisi o određenim faktorima, kao što su suh zrak, dobra ventilacija, sunčevo zračenje i visoka temperatura.

U Bugarskoj, u 16 dana otkako je muškarac posljednji put primijećen, temperatura se kretala između 16 i 33 stepena Celzijusevih i postojala je “relativna vlažnost za august od 52 posto”.

– Vjetar u Sofiji tokom augusta puše prosječnom brzinom od 13,03 kilometra na sat – dodaje časopis.

Časopis objašnjava da postoje određeni faktori koji su “poznati kao izazivanje mumifikacije”.

– Moraju biti ispunjeni sljedeći kriteriji: maksimalna 24-satna temperatura veća od 30 stepeni Celzijusevih, prosječna sunčeva radijacija veća od 600 Wm-2, prosječna dnevna vlažnost niža od 50 posto i vjetrovit dan (dnevna brzina vjetra / nalet mjere 32.1948.29 kmh-1) – navodi se.

U slučaju 34-godišnjaka, izmjerene vrijednosti tokom 16 dana bile su “bliske indukciji skoro potpune mumifikacije”.

– Pretpostavljamo da bi kretanje vozova, budući da je on pronađen pored željezničke pruge, moglo izazvati dodatno “vjetrovito stanje”, što bi moglo pomoći u učvršćivanju procesa – naveli su.

Časopis zaključuje da je slučaj 34-godišnjaka “izuzetno rijedak događaj”, te da postpji malo prijavljenih slučajeva u literaturi sa brzom, preuranjenom mumifikacijom.

– Predstavljeni slučaj pokazuje potpunu prirodnu mumifikaciju ljudskog tijela tokom samo 16 dana. Ilustrovani slučaj će obogatiti literaturu i podići će svijest o mogućnosti brze mumifikacije – dodaju iz Cureusa.