NaslovnicaNovostiŠvicarska: Više od 60.000 demonstranata izašlo na ulice Berna zbog klimatskih promjena

Švicarska: Više od 60.000 demonstranata izašlo na ulice Berna zbog klimatskih promjena

ČLANAK SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA


Više od 60.000 demonstranata okupilo se u švicarskoj prijestonici Bernu zahtijevajući oštriju politiku u borbi protiv klimatskih promjena, saopćili su organizatori, manje od mjesec dana uoči nacionalnih izbora.

Ovako veliki protesti su rijetki u Švicarskoj i pokazuju rastuću frustraciju javnosti zbog tempa kreiranja politike za borbu protiv globalnog zagrijavanja uprkos brojnim dokazima o njegovom utjecaju.

Glečeri u Švicarskoj su se smanjili za 10 posto za dvije godine, dok je septembar bio najtopliji zabilježen u zemlji koja se zagrijava dvostruko brže od globalne stope, i više od toga.

“Mnogi gube nadu jer vlada odobrava nove puteve i odlaže zakon o klimi. Ali danas smo jaki”, rekao je Georg Klingler aktivista za zaštitu životne sredine grupe “Green peace” koji je učestvovao u maršu.

Stranka Zelenih, koja je pojačala svoje pozicije na posljednjim parlamentarnim izborima, ali nema mjesto u vlasti, procijenila je da je učestvovalo više od 60.000 ljudi. Portparol bernske policije odbio je da da procjenu.

“Parlament svojom buržoaskom većinom sprečava brzu, dosljednu i efikasnu zaštitu klime. Potrebna nam je promjena na sljedećim izborima”, saopćila je stranka Zeleni.

Parlamentarni izbori u Švicarskoj zakazani su za 22. oktobar.

Izvor: Klix.ba

PREPORUČENI ČLANCI

KOMENTARI

Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

MJESTO ZA VAŠU REKLAMU

pulsasfaltainfo@gmail.comspot_img

POPULARNO