NaslovnicaRegijaBIHSuđenje Zoranu Neškoviću: Svjedok pričao o brutalnom premlaćivanju efendije u Rogatici

Suđenje Zoranu Neškoviću: Svjedok pričao o brutalnom premlaćivanju efendije u Rogatici

ČLANAK SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA


Svjedok Tužilaštva Bosne i Hercegovine govorio je o zatočeništvu u Rogatici i premlaćivanju i odvođenju Mehmeda Hajrića, čiji su posmrtni ostaci kasnije ekshumirani, piše BIRN.

Zaštićeni svjedok M-2 kazao je da je prilikom povlačenja iz Žepe zarobljen, a 8. avgusta 1995. iz Višegrada odvezen u Rogaticu, gdje je zatvoren u logor “Rasadnik”. On je rekao da su ga iz Višegrada prevezli optuženi Zoran Nešković i Nenad Ujić.

– Nešo Ujić pokazivao je iz auta: “Evo vam tu džamije.” Bila je sravnjena. “Evo vam još jedne” – prisjetio se M-2, koji je svjedočio iz posebne prostorije uz izmjenu lika i glasa.

Uz Neškovića i Ujića naveo je da su u “Rasadniku” bili i optuženi Panto Pantović, Pero Despet i Slaviša Đerić, kao i drugi stražari. Kazao je da ga je Đerić udario prilikom ulaska u ćeliju.

Vođen kod vojnog komandanta

Svjedok je ispričao da je vođen na ispitivanje kod vojnog komandanta u Rogatici, Rajka Kušića, koji je bio u prijateljskim odnosima s njegovom rodbinom i koji mu je rekao da će ga spasiti.

Jedne prilike Despet i izvjesni Beli odvezli su ga kod Kušića, koji mu je rekao da je on mlad i da mu neće ništa, ali da može vidjeti kako kažnjavaju zločince. Ispričao je da je uveden Amir Imamović iz Žepe, kojeg su odmah počeli tući.

– Beli ga je udario čizmom u vrat, u predjelu grkljana. Zakrkljao je… – prisjetio se M-2, dodajući da je Kušić rekao da Imamovića odvezu u Dom zdravlja.

Kazao je da je potom uveden efendija Mehmed Hajrić iz Žepe, kojeg su takođe počeli odmah udarati i kasnije ih zajedno zatvorili u ćeliju u “Rasadniku”. Prema riječima svjedoka, Hajrić je bio u izuzetno lošem stanju i nije mogao govoriti. Kazao je da su u ćeliji Hajrića brutalno udarali Predrag Riković, Dragan Nikolić, Pero, a da je Nešković stajao na vratima i pio kafu.

– Svi su ga udarali, a najviše Dragan Nikolić zvani Franco – naveo je svjedok.

Tužilac Dževad Muratbegović pitao je svjedoka da li je u tome učestvovao i Đerić, kao i da li je tada vidio Ujića. Odbrane su prigovarale zbog sugestivnih pitanja tužioca. On je svjedoku predočio iskaz iz istrage u kojem je naveo da su Hajrića udarali “Panto, Nikolić, Đerić, Ujić i drugi”. Svjedok je potvrdio da je tako rekao.

Ekshumirani ostaci 

M-2 je ispričao da je sutradan u zoru ta grupa došla po Hajrića i odvela ga u pravcu potoka, nakon čega je začuo nekoliko pucnjeva.

– Oni su se vratili. Efendiju više nisam vidio – kazao je svjedok, dodajući da je poslije čuo da su njegovi posmrtni ostaci ekshumirani.

Svjedok je rekao da je Panto poslije dolazio i pitao za efendiju, na šta mu je on rekao: “Pa vi ste ga odveli”, a da mu je on odgovorio: “A, jest”.

Svjedok je govorio i o maltretiranju Mustafe Hodžića, kojeg su, kako je naveo, tukli “Panto, Đerić i Nikolić”.

Zoran Nešković, Panto Pantović, Slaviša Đerić, Nenad Ujić i Pero Despet optuženi su po 46 tačaka optužnice za nečovječno postupanje, ubistvo i seksualno zlostavljanje počinjeno nad civilima u zatočeničkom objektu “Rasadnik” u Rogatici od kraja jula do 22. decembra 1995. godine.

Nešković je optužen u svojstvu komandira zatočeničkog objekta, a ostali u svojstvu stražara u “Rasadniku”, gdje je bilo zatočeno više od 40 muškaraca bošnjačke nacionalnosti s područja Rogatice, Žepe i Srebrenice, od kojih je većina bila starosti oko 60 godina, te dva maloljetnika, kao i više od deset lica kojima je bila potrebna ljekarska pomoć.

Odbrane će unakrsno ispitati svjedoka u nastavku suđenja, 8. maja.

PREPORUČENI ČLANCI

KOMENTARI

Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

MJESTO ZA VAŠU REKLAMU

pulsasfaltainfo@gmail.comspot_img

POPULARNO