NaslovnicaRegijaBIHSud BiH raspisat će potjernicu za Dušanom Kuzmanovićem, optuženim za zločine na...

Sud BiH raspisat će potjernicu za Dušanom Kuzmanovićem, optuženim za zločine na području Teslića

ČLANAK SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA


Sud Bosne i Hercegovine raspisat će potjernicu za Dušanom Kuzmanovićem, optuženim za zločine počinjene na području Teslića, nakon što ga policija nije pronašla radi privođenja na suđenje.

Predsjedavajući Vijeća Davorin Jukić kazao je da je Sud od Granične policije obaviješten da je Kuzmanović prešao granicu sa Srbijom 14. septembra, javlja BIRN BiH.

– Uložili smo sve napore da dođemo do optuženog Kuzmanovića, i preko Sudske policije i Stanice policije u Tesliću – rekao je Jukić.

On je napomenuo da je Sud zatražio privođenje nakon što se Kuzmanović nije pojavio na prošlom ročištu, koje je bilo zakazano za 18. septembar.

Raspisana potjernica

Kazao je da će za optuženim biti raspisana potjernica i da će mu biti određen pritvor.

Kuzmanovićev branilac Petko Pavlović rekao je da je od prošle sedmice bezuspješno pokušavao da stupi u kontakt sa optuženim, te da je na kraju razgovarao sa njegovom suprugom.

– Rekla je da je njoj ostavio poruku da je otišao u Rusiju – kazao je Pavlović.

Prema podacima Tužilaštva, Kuzmanović nije imao drugo državljanstvo.

Suđenje počelo 2018.

Stranke su se saglasile da se zbog bjekstva Kuzmanovića postupak razdvoji u odnosu na drugu dvojicu optuženih – Predraga Markočevića i Marinka Đukića.

Suđenje u ovom predmetu počelo je u novembru 2018. godine.

Kuzmanović, Markočević i Đukić su optuženi za progon bošnjačkog i hrvatskog stanovništva s područja Teslića – ubistvima, zatvaranjem, mučenjem i drugim nečovječnim djelima. Prema optužnici, Kuzmanović je bio načelnik Stanice javne bezbjednosti u Tesliću, Markočević komandir, a Đukić šef krim-službe.

Nastavak suđenja je zakazan za 2. oktobar, a preostalo je da se sasluša još jedan svjedok Tužilaštva i da bude pročitan jedan iskaz.

PREPORUČENI ČLANCI

KOMENTARI

Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

MJESTO ZA VAŠU REKLAMU

pulsasfaltainfo@gmail.comspot_img

POPULARNO