NaslovnicaRegijaSrbija: Organizatori protesta zatražili skupštinsku sjednicu o odgovornosti Vučića za Banjsku

Srbija: Organizatori protesta zatražili skupštinsku sjednicu o odgovornosti Vučića za Banjsku

ČLANAK SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA


Zastupnici srbijanskih opozicionih stranaka koje organiziraju proteste “Srbija protiv nasilja” zatražili su u utorak sazivanje hitne skupštinske sjednice na kojoj bi se utvrdila odgovornost srbijanskog predsjednika Aleksandara Vučića za događaje u Banjskoj jer smatraju da su ugrozili vitalne nacionalne interese.

– Zahtijevamo da prva tačka dnevnog reda bude izvještaj Vučića o sigurnosnoj situaciji na Kosovu s posebnim osvrtom na događaje u Banjskoj. Drugi zahtjev je da se formira Anketni odbor radi utvrđivanja okolnosti, činjenica i odgovornosti u vezi sa događanjima na sjeveru Kosova i posebno da se rasvijetli uloga Milana Radoičića u tim događajima –  rekao je zastupnik Demokratske stranke Srđan Milivojević, na konferenciji za novinare ove grupe zastupnika u Skupštini Srbije.

Odgovarajući na pitanje o saradnji s desnim opozicionim srbijanskim strankama, on je rekao da će s ovim zahtjevom izaći i pred ostale zastupnike.

Prema njegovim riječima, Vučić je Srbiju doveo u opasnost da joj ponovo uvedu sankcije, a Srbi na Kosovu izloženi su “ogoljenom nasilju Albina Kurtija” dok su Vučić i Kurti “zauzeti samo borbom za politički rejting”.

– Vučić može izaći pred građane kao Stipe Mesić, ako ovako nastavi, i kazati – ‘moj posao je završen, ova država više ne postoji’. Mi smo odluči tome se suprostavitt i kazati kako ne pristajemo da se o tome ćuti već tražimo raspravu u Skupštini – naglasio je Milivojević.

U obraćanju ovih zastupnika je za petak najavljen protest “Srbija protiv nasilja”, u Novom Sadu te u subotu, ispred Skupštine Srbije, u Beogradu.

Pripadnik kosovske policije ubijen je 24. septembra kada su naoružani napadači, njih oko 30, napali policijske jedinice u selu Banjska na sjeveru Kosova području naseljenom većinom Srbima. U sukobima koji su uslijedili između te naoružane grupe koja se sklonila u manastir Banjska i policije ubijena su trojica napadača, a uhapšeno je osam osoba.

PREPORUČENI ČLANCI

KOMENTARI

Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

MJESTO ZA VAŠU REKLAMU

pulsasfaltainfo@gmail.comspot_img

POPULARNO