Savršeno kuhana tjestenina u stilu restorana, nikad prekomjerna ili ljepljiva, pitajući se zašto se ne ispostavi kad se sami pripremate kod kuće? Iako točno možete slijediti upute na paketu, možete napraviti jednu od pogrešaka koje su istaknule svjetski poznatog kuhara Gordona Ramsaya, poznatog po oštrom jeziku i beskompromisnom stavu.
Ali osim pogreške, on je dijelio i savjetovao: od količine vode i soli potrebne za kuhanje tjestenine do tehnologije miješanja – svaki je detalj važan, prenosi se Jutarnji.hr.
- Da bi se tjestenina pravilno skuhala, u loncu bi trebalo biti dovoljno vode
Jedna od najvećih buba prilikom kuhanja tjestenine je količina vode ili, da budemo precizniji, to nije dovoljno. Naime, tjestenini treba prostor da se “kretanje” ravnomjerno kuha i spriječi lijepljenje. Nastavite, dakle, pravila koja piše 1 litru vode na 100 g tjestenine! I ništa manje važno, voda mora ključati prije dodavanja tjestenine u nju, jer ako nije slomljena, rezultat neće biti savršen!
- Voda u kojoj se kuharska tjestenina mora dobro klijati
Sva voda koja nastavlja štednjak, a nije za kavu, trebala bi se oblikovati. To se jako odnosi na tjesteninu. Naime, Gordon Ramsay naglašava da bi tjestenina trebala biti “slana kao more”, jer se tjestenina apsorbira tijekom kuhanja. Držite, dakle, njegovo pravilo koje kaže da stavljate 10 g soli na litru vode. Ako imate tjesteninu neposredno nakon kuhanja, bit će mekana, ljepljiva i luda.
- Kada priprema tjestenine je ključno miješanje
To možda nikad nećete pomisliti, ali poznati kuhar tvrdi kako je miješanje ključno prilikom pripreme ovog namirnica. Kao što kaže, vrlo je važno početi ometati tjesteninu odmah kad je stavimo u kipuću vodu kako bismo spriječili lijepljenje, te tako osigurati čak i kuhanje svakog komada tjestenine u loncu. Zadržite njegovu vladavinu koja kaže da se tjestenina prve minute kuhanje treba stalno kretati, a ostatak kuhanja povremeno, jer ako to ne učinite, vrlo ćete vjerojatno dobiti pilićno tijesto koje nije jednako kuhano.
- Ne dodajte ulje u vodu tjestenine
U vodi u kojoj se kolačić kuha, mnogi dodaju ulje koje tjestenina ne bi bila zalijepljena, ali to jest, pitate Ramsayu, ali i bilo kojeg drugog kuhara i ljubitelja talijanske kuhinje – potpuno nepotrebne i zapravo pogreške. Naime, formira gladak sloj na površini tjestenine koji će kasnije biti barijera između umaka i tjestenine, što nije cilj. Želite li da se tjestenina ne zalijepi, samo nanesite prethodni savjet – dovoljno vode, soli i miješanja.
- Kako skuhati tjesteninu “al dente”
Savršena tjestenina nije previše meka! Ramsay preporučuje kuhanje od 1 do 2 minute kraće od uputa na paketu, a njegov dodatni savjet je završiti kuhanje tjestenine u umaku koji mislite poslužiti, što neće trajati za vječnost. Podesite pripremu umaka za kuhanje hrane, kada je tjestenina završena, ocijedite ga (ne izbacijte ga!) I dodajte spremni vrući umak i uklonite iz vatre, promiješajte i poslužite. Tako će tjestenina raspitati sve ukuse i cijelo jelo će biti korisnije.
- Obavezno iskoristite taj čudesni tajni sastojak
Navijači talijanske kuhinje vjerojatno su već pogođeni onim o čemu razgovaramo. Ali ako vam je tjestenina samo otkriće, onda morate znati kako je najmoćnije oružje savršeno shvatiti ovo jelo – samo voda u kojoj se kuhala tjestenina. Naime, to je puni škrob koji trebate koristiti da bolje povežete tjesteninu s umakom. Zadržite Ramseyjeva pravila i uštedite najmanje 2 DCL vode za dodavanje ugu. Tako će vaš UMK biti bogatiji, silan, gušći i bolje se pridržavati tjestenine.
- Nema mokrenja, tjestenina se odmah poslužuje
Zaista bi bilo sramotno usvojiti sve korake i izbjeći sve pogreške, a zatim pasti na to, prema mnogima. Ne ostavljajte tjesteninu da se ohladi u cjedilo, jer će postati guma i ljepljiva, tako da će sav vaš trud pasti u vodu. Stoga nabavite tjesteninu i odmah stavite umak i poslužite, jer ako se hladi, izgubit će strukturu i to neće biti obrok, to bi moglo biti onako kako bi moglo biti i što ste željeli.
Savjet za bonus
Jednom kada u lonac stavite tjesteninu za kuhanje, nikad ne dodajte još vode u lonac! Bez obzira koliko vruće i teško može biti vruće kao u loncu, tako da ćete prestati kuhati i napraviti jednu od najvećih pogrešaka. Stoga uvijek pazite da odaberete dovoljno lonca i napunite ga s dovoljno vode.