NaslovnicaRegijaSAD: Upozorenje Srbiji da povuku vojsku s Kosovske granice - Sve aktivno...

SAD: Upozorenje Srbiji da povuku vojsku s Kosovske granice – Sve aktivno pratimo

Jasno upozorenje Amerike

ČLANAK SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA


Sjedinjene Američke Države su izrazile svoju duboku zabrinutost zbog nedavnih dešavanja na granici između Srbije i Kosova i pozvale su zvanični Beograd da hitno preduzme korake kako bi deeskalirao situaciju.

John Kirby, glasnogovornik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost, obratio se novinarima izrazivši zabrinutost zbog tenzija na granici i najavio povećanje prisustva KFOR-a na sjeveru Kosova kao odgovor na te napetosti.

Dodatno, Bijela kuća je istaknula kako pažljivo prate situaciju duž granice između Kosova i Srbije, posebno raspoređivanje trupa Vojske Srbije u tom području.

“Pratimo veliko raspoređivanje srpskih snaga duž granice s Kosovom. Pozivamo Srbiju da povuče svoje trupe s granice i nastavi smanjivati napetosti. Mi pratimo kretanje tih trupa, ali ne možemo komentirati svrhu njihovog raspoređivanja”, izjavio je Kirby, prema izvještaju Reutersa.

O situaciji na Kosovu danas su razgovarali državni sekretar SAD-a, Antony Blinken, i predsjednik Srbije, Aleksandar Vučić.

“Imao sam dug i ne baš lak telefonski razgovor s američkim državnim sekretarom, tijekom kojeg sam ga detaljno informirao o činjenicama vezanim uz najnovija zbivanja na Kosovu. Složili smo se da je hitno potrebna deeskalacija, kao i pojačana uloga KFOR-a, a Srbija će uvijek i bezuvjetno podržavati tu ulogu”, zaključio je Vučić.

Ova izjava odražava zabrinutost i poziv na mirno rješenje sukoba na Kosovu, ističući ulogu SAD-a i KFOR-a u očuvanju stabilnosti u regiji.

PREPORUČENI ČLANCI

KOMENTARI

Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

MJESTO ZA VAŠU REKLAMU

pulsasfaltainfo@gmail.comspot_img

POPULARNO