NaslovnicaRegijaRama: Pozivamo EU da izda drugo saopštenje o Srbiji

Rama: Pozivamo EU da izda drugo saopštenje o Srbiji

ČLANAK SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA


Premijer Albanije Edi Rama pozvao je Evropsku uniju da izađe sa drugim saopštenjem i da osudi dan žalosti koji je Srbija objavila zbog tragičnih događaja na Kosovu ili “neće biti na istoj liniji sa njom”.

On je tokom konferencije za medije sa ministrom vanjskih poslova Italije Antoniom Tajanijem u Rimu, gdje boravi u službenoj posjeti, rekao da je nemoguće da podrže prvu izjavu EU o dijalogu Kosova i Srbije, a da nemaju drugu izjavu kojom osuđuju postupke Srbije.

Neopravdano i neprihvatljivo

U suštini, Rama kaže da prva izjava nema problema jer se odnosi na ono što je ranije rečeno. Međutim, po njemu, proglašenje dana nacionalne žalosti od Srbije je neopravdano, neprihvatljivo i ti postupci moraju biti kažnjeni.

– Prvi put u najmanje posljednjih 10 godina, naš stav je u suprotnosti sa vanjskopolitičkom izjavom EU. Ovakav stav je povezan sa činjenicom da je izjava EU izjava koja sama po sebi nema problem, jer se odnosi na sve ono što je ranije rekao visoki predstavnik (EU Žozep) Borelj u vezi sa obavezama Kosova u vezi sa dijalogom, ali postoji veliki problem da to ne odgovara stvarnosti posljednjih dana – kazao je Rama.

Dodao je da je „nemoguće da se pridružimo EU, a da ne vidimo drugu izjavu koja se bavi problemom posljednjih dana, kada se dogodio dramatičan razvoj nakon što je kosovski policajac ubijen od kriminalne grupe koja je očigledno bila uključena u teror na sjeveru Kosova, nakon čega je uslijedilo proglašenje dana nacionalne žalosti u Beogradu“.

– Za nas je to neprihvatljivo, neopravdano, čak i za osudu, jer je neevropski i zato što je ujedno najgori signal koji bi Srbija mogla da da u ovom trenutku za cijeli region i za Evropu – rekao je Rama.

Demokratska uzbuna

Premijer Albanije je dalje rekao da su zatražili od EU i euroatlantske zajednice da dignu demokratsku uzbunu na najviši nivo i daju odgovarajući odgovor na postupke Beograda.

– Zahtjevali smo da EU i cijela euroatlantska zajednica dignu demokratsku uzbunu na najviši nivo i svim raspoloživim instrumentima pošalju pravu poruku ovoj potpuno neprihvatljivoj poruci koja proizilazi iz proglašenja dana nacionalne žalosti u Beogradu. Sve dok ne bude drugog saopštenja EU da se pravično donese presuda za posljednje dane, nećemo se uskladiti sa prvom izjavom – kazao je on.

Prema njemu, ukoliko druga izjava EU sadrži ono što traže, nemaju problema da se usklade sa prvom izjavom, jer bez obzira šta Srbija radi, Albanija neće da ostavi ni jednu zapetu od svih zahtjeva EU i euroatlantske zajednice za Kosovo. Podvlačeći da su sto posto na liniji EU i euroatlantske zajednice, dodaje da je ovo trenutak da se glasno osudi ono što se desilo na sjeveru Kosova i ono što je uslijedilo u Beogradu proglašenjem nacionalnog dana žalosti kojim se veliča posvećenost kriminalne grupe da vrši teror na sjeveru Kosova.

PREPORUČENI ČLANCI

KOMENTARI

Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

MJESTO ZA VAŠU REKLAMU

pulsasfaltainfo@gmail.comspot_img

POPULARNO