NaslovnicaRegijaRama: Evropska unija mora osuditi napad u Banjskoj na sjeveru Kosova

Rama: Evropska unija mora osuditi napad u Banjskoj na sjeveru Kosova

ČLANAK SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA


Premijer Albanije Edi Rama izjavio je da je Brisel razočaran Albanijom koja traži novu deklaraciju Europske unije (EU) o dijalogu Kosovo-Srbija, ali i dalje ne odustaje od svog stava.

U sukobima između policije i naoružane grupe u Banjskoj na sjeveru Kosova u nedjelju poginuli su policajac i trojica napadača srpske nacionalnosti.

– Tražili smo da jučer objavljeno saopćenje uključuje i nedavna događanja u Banjskoj, gdje je kriminalna grupa ubila policajca. Prijatelji u Briselu su nam objasnili da takvo nešto nije moguće jer su saopćenje potvrdile zemlje članice. Od nas je traženo da se uskladimo, ali je naš odgovor bio negativan –  rekao je Rama na konferenciji za novinare u četvrtak, prenosi Radio Slobodna Europa.

Ozbiljna zabrinutost

On je dodao da će Albanija biti spremna uskladiti se s novom deklaracijom EU koja bi trebalo sadržavati kaznu za postupke i nerad Srbije.

Rama je rekao da je izašao pred medije kako bi, kao nikada u posljednjih 10 godina, izrazio ozbiljnu zabrinutost zbog visokog stepena opasnosti na sjeveru Kosova.

I dok je portparol EU Peter Stano kazao da neće biti drugog saopćenja do istrage o tome kako je došlo do incidenta u Banjskoj, premijer Albanije ističe kako ne razumije zašto Europska unija čeka da izađe s takvom izjavom.

Potrebna kazna

– Rukovodstvo Kosova ima svoje mane u procesu dijaloga, ali nijedna od njih ne relativizira težinu ovih ozbiljnih događanja koja se ne uspoređuju ni s čim lošim što se dogodilo od kraja rata 1999. godine. Pred krvoprolićem smo nevinih, to je krv časnika kosovske državne policije. Ubili su ga ljudi obučeni u vojničku odjeću i teško naoružani, koji su za Beograd dostojni da spuste zastavu na pola koplja. To je zločin, što se tiče kriminalne grupe, ali i institucija Srbije. Nema potrebe za istragom, ali za to je potrebna kazna – naglasio je albanski premijer.

Službeni Beograd negira umiješanost u akciju naoružanih Srba koji su prije sukoba postavili barikade na sjeveru kod sela Banjska, dok Priština optužuje Srbiju da ih je logistički podržala.

PREPORUČENI ČLANCI

KOMENTARI

Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

MJESTO ZA VAŠU REKLAMU

pulsasfaltainfo@gmail.comspot_img

POPULARNO