Prema vremenskim prognozama, u narednom razdoblju ponovno se očekuje razdoblje velike topline i puno sunčanih sati. Za većinu nas je ljeto omiljena sezona, jer ga povezujemo s odmorom, odlazimo u more, bazene i uživamo u suncu.
Bez obzira koliko dobro predajete ljetnu vrućinu, ova sezona zahtijeva promjene u načinu života, od jela i odijevanja do drugog rasporeda aktivnosti, ističu se od Instituta za zdravlje i hranu Zenica.
Mnogo opasnosti može pokvariti praznik
– To se posebno odnosi na malu djecu, starije ljude, trudnice, ljude pate od kardiovaskularnih i respiratornih bolesti, dijabetičara, kroničnih pacijenata, sportaša i vodstva glava Instituta za javno zdravstvo u INZ dr. Elma Kuduzović.
Ljeto moramo znati kako se prilagoditi kako bismo izbjegli moguće štetne posljedice koje se nose sa sobom i koristili smo slobodno vrijeme za opuštanje i oporavak.
– Ne dolazite do situacije da neznanje ili lijenost padnu u njegove zamke i ne iskorištavajte sve prednosti na najbolji mogući način. Visoke temperature, povećano znojenje, opekline, ubode insekata i trovanje hranom samo su neke od opasnosti s kojima se suočavate tijekom ljeta – navodi dr. Kuduzović.
Nekontrolirana izloženost solarnim zracima, kao i ne-kombiniranost sredstava sa zaštitnim faktorom, može uzrokovati negativne promjene kože, uključujući opekline, ubrzano starenje, a na kraju i rak kože, melanom.
Postepeno izlaganje suncu
Bez obzira na vrstu kože, najvažnije je pridržavati se osnovnih preventivnih mjera, poput pokušaja smanjivanja jutra i popodneva, smanjiti izloženost suncu u razdoblju sa 10 na 17 sati kada je najveći indeks zraka za UV.
Pri izlasku solarnog zraka, posebno za djecu, koristite sredstva s najvećim zaštitnim faktorom (50) koji je potrebno nanositi u dovoljno debelom sloju najmanje 20 minuta prije napuštanja kuće, uz ponavljanje svaka dva sata i nakon svake kupke. Važno je i sunčanje postupno (prvi dan 15 minuta, pa postupno produžuje vrijeme) s izbjegavanjem izloženosti sunčevim zrakama u razdoblju od 10 do 17 sati, navodima iz INZ -a.
Potrebno je oblačiti se s laganom, širokom i svijetlom odjećom od prirodnih materijala s obveznom zaštitom glave ili šešira, a sunčane naočale nositi s UV zaštitnim slojem.
Unos vode, kupanje i insekti
– Zbog visokih temperatura i povećanog gubitka tekućine znojenjem, ljeti, tijelo i koža zahtijeva veću količinu vode (najmanje dvije litre dnevno, što je otprilike osam čaša). Preporuka je ući u tekućinu polako, u malim količinama i izbjegavati alkoholna, valjana i zaslađena pića koja će samo ojačati dehidraciju. Zbog prirode rada, intenzivnije ojačane (otvorena ulica, sportaši …), a uz to, zajedno s običnom vodom, savjetuje se i mineralna voda koja se može brinuti (magnezij, kalij, natrij, itd.) – kaže dr. Kuduzović.
Ako sumnjate da je voda u kojoj se kupate čista, izbjegavajte dugo boravak u njoj i pobrinite se da ne progutate tu vodu ili zaronite otvorenim očima i tuširajte se toplom vodom i sapunom.
Ljeti su često ugrizli ili ubodi različitih insekata koji mogu manifestirati crvenilo i svrbež kože i velikog bolnog otoka. Mjesto uboda važno je održavati čisto kako ne bi bilo razvoja infekcije.
Vrlo je važno pokušati se suzdržati od grebanja kože jer je najčešće omogućeno razvijanje infekcije zbog ulaska mikroorganizama kroz ranjene ogrebotine.
U slučaju da se otok pojavi, stavite hladnu oblogu na mjesto uboda (vlažni ručnik ili kocki za led umotanu u kuhinjsku krpu) kako biste ga smanjili. U slučaju razvoja infekcije ili nekih neobičnih promjena kože u točki uboda, pojava povraćanja ili poteškoće u disanju s liječnikom što je prije moguće.
Skladištenje namirnica
Tijekom cijele godine, oni bi trebali biti briga o i pohranjivanju hrane. Ljeti, zbog porasta temperature nepravilnih namirnica skraćuje život života i značajno utječe na kvalitetu i prehrambenu vrijednost hrane.
U toplim danima trebalo bi maksimalno pojednostaviti pripremu jela: koristite samo svježu hranu, adekvatno ih tretirajte i svakodnevno pripremajte svježe obroke.
Obratite posebnu pozornost na jednostavnu hranu od proteina podrijetla kao što su meso, jaja, riba, mlijeko i mliječni proizvodi.
Osim pravilnog skladištenja hrane, toplinske prerade i temeljite odjeće, spriječit ćemo hranu čestim pranjem ruku i higijenom od hrane do hrane (posebno ploča za rezanje mesa), kažu iz INZ-a.
Pridržavanje ovih savjeta iskoristite sve prednosti ljeta, ostanite na moru i suncu bez posljedica.


