NaslovnicaRegijaBIHPozder: Spriječiti odlaganje radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori

Pozder: Spriječiti odlaganje radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori

ČLANAK SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA


Ministrica ekologije i turizma Federacije BiH Nasiha Pozder rekla je da su u Bosanskom Novom počela terenska istraživanja na području uticaja planirane izgradnje odlagališta radioaktivnog otpada u opštini Dvor u Hrvatskoj, ali da je ranije urađeno dosta aktivnosti i da su u ovom poslu sve institucije zajedno.

Prema njenim riječima, timovi iz oba entiteta se redovno sastaju, kontinuirano razgovaraju i počeli su da rade istraživanja rezultata koji su postojali od ranije.

– Ovo je jedan od zadataka koji smo počeli i radimo. Što se tiče FBiH uključeni su instituti agropedološki i hidrometeorološki, Ministarstvo ekologije Unsko-sanskog kantona, Ministarstvo ekologije i turizma FBiH. Želimo da pošaljemo poruku da smo u ovom poslu svi zajedno i da imamo zajednički zadatak koji trebamo ispuniti – rekla je ona.

Pozder je navela da će istraživanja biti obavljena i u lokalnim zajednicama uz rijeku Unu u Federaciji BiH.

Hrvatska planira da radioaktivni otpad iz Nuklearne elektrane “Krško”, kao i postojeći institucionalni otpad, skladišti na lokaciji Trgovska gora u opštini Dvor, na samoj granici sa BiH. 

PREPORUČENI ČLANCI

KOMENTARI

Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

MJESTO ZA VAŠU REKLAMU

pulsasfaltainfo@gmail.comspot_img

POPULARNO