NaslovnicaNovostiPosljednja Ćiro biciklijada u 2023. promovisala cikloturističke potencijale grada Stoca

Posljednja Ćiro biciklijada u 2023. promovisala cikloturističke potencijale grada Stoca

ČLANAK SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA


Više od stotinu učesnika, biciklista i zaljubljenika u aktivnosti na otvorenom, provelo je nedjelju na Ćiro rekreativnoj biciklijadi, održanoj u sklopu Plana upravljanja biciklističkom rutom Ćiro.

Ćirini rekreativni biciklistički događaji imaju za cilj valorizirati ljepotu hercegovačkog krajolika, promovirati istorijske i kulturne destinacije, te prirodne resurse, a osobito trasu nekadašnje željezničke pruge Ćiro, koja je ovuda prolazila i doslovno značila život za stanovništvo u nekim davnim vremenima.

Na biciklijadu su došli zaljubljenici u rekreaciju iz cijele Bosne i Hercegovine, ali i Hrvatske, koji su proveli prelijep dan biciklirajući u sunčanoj Hercegovini, te upoznajući mnoge kulture i povijesne destinacije na svom cikloputovanju.

Biciklisti su ovom prilikom obišli stari grad Počitelj, nekropolu staćaka Radimlja, stari grad Vidoški uz obilazak grada Stoca i degustaciju nekih Stolačkih delicija. Ova biciklijada je mali korak u promociji biciklističkog turizma u Bosni i Hercegovini, ali nekoliko malih koraka čine veliku razliku, a Ćirine biciklijade su u ovoj godini napravile šest koraka, priopćila je udruga HerzegovinaBike.

-Kada govorimo o projektu Ćiro biciklijada koje se održavaju u sklopu plana upravljanja biciklističkom rutom Ćiro stazom, moramo kazati kako smo u 2023 godini imali šest biciklijada koje su okupile više od tisuću izravno uključenih sudionika, a velika medijska promocija se vodila na društvenim mrežama. Ćiro je još jednom imao i veliku podršku medija koji su prenosili pozitivne vijesti i možemo slobodno kazati kako je Ćiro još jednom bio veliki uspjeh. Promovirali smo cikloturističke potencijale Bosne i Hercegovine u punom obliku – kazao je Toni Zorić, predsjednik udruženja HerzegovinaBike.

On je dodao kako sve veći interes za Ćirnu stazu pokazuju i strani turisti,

-Svjedoci smo i čestim pisanjima stranih medija o Ćirinoj stazi, dok sve veći broj turističkih agencija u svoje angažmane uključuje bicikliranje Hercegovinom i Ćiro stazom. Upravo to je ono što nam govori da činimo dobar posao, to je ono što nas ispunjava i daje nam vjetar u leđa – dodao je Zorić.

Iz udruženja HerzegovinaBike navode kako biciklistički turizam značajno doprinosi ekonomiji, a posebno koristi malim poduzećima u ruralnim područjima.

Ekonomski efekti se maksimiziraju kada biciklizam postane dio cjelokupnog doživljaja, način da se otkriju i povežu fascinantne istorijske, kulturne i prirodne značajke koje čine neko mjesto jedinstvenim i upravo to je misija udruge HerzegovinaBike.

Web stranica www.herzegovinabike.ba uključuje ključne informacije o svim dostupnim biciklističkim stazama i ponudu kulturnih, povijesnih destinacija u Hercegovini, kao i gastronomsku ponudu po kojoj je Hercegovina poznata.

PREPORUČENI ČLANCI

KOMENTARI

Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

MJESTO ZA VAŠU REKLAMU

pulsasfaltainfo@gmail.comspot_img

POPULARNO