NaslovnicaRegijaPoruke iz EU: Moguće mjere protiv Srbije, policija Kosova ima mandat za...

Poruke iz EU: Moguće mjere protiv Srbije, policija Kosova ima mandat za istragu napada

ČLANAK SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA


Kosovska policija ima mandat za istragu napada koji je izvršen na Kosovu u Banjskoj kod Zvečana 24. septembra.

To je saopćio glasnogovornik Evropske unije Peter Stano.

– Ovo se dogodilo na području Kosova i naravno da su istrage u nadležnosti Kosovske policije s kojom imamo vrlo dobru saradnju. Kosovska policija je u bliskom kontaktu s našom misijom EULEX – rekao je.

Bezuslovna saradnja

Dodao je da i Srbija ima obavezu bezuslovne saradnje.

– EU je bila vrlo jasna da čeka potpune rezultate istrage kako bi imala jasan pregled onoga što se dogodilo i na temelju njih zemlje članice mogu donositi odluke, uključujući i sve moguće mjere Srbiji. I u ovim okolnostima od Srbije očekujemo punu i bezuslovnu suradnju – poručio je Stano.

Na pitanje o izjavama potpredsjednika Srpske liste Milana Radoičića koji je priznao da je učestvovao u napadu u Banjskoj, Stano je rekao da se “sve činjenice moraju provjeriti”.

– Vidjeli smo što je Radoičić rekao. Sve činjenice moraju biti provjerene i razjašnjene. Od Srbije očekujemo punu saradnju. Mi se ne oglašavamo kroz medije, nego kroz naše kanale – rekao je Stano.

Odgovorio je i na izjave Beograda vezane uz misiju EU na Kosovu EULEX, za koju je rečeno da ne smije učestvovati u istragama.

Prioritet je deeskalacija situacije

Rekao je kako “EULEX-u ne treba glasnogovornik koji govori u ime ove misije, već za to ima svoj ured”.

Stano je dodao i to da se svaki dan pojavljuju novi dokazi te da se čekaju konačni rezultati koji će razjasniti sve okolnosti terorističkog napada.

– EU je jasno rekla da smo spremni poduzeti mjere i protiv Srbije, ako zemlje članice procijene da imaju dovoljno dokaza – rekao je Stano.

Istakao je kako je za njih važna samo stabilizacija situacije između Kosova i Srbije.

– Prvi prioritet ne samo nama, nego svima je deeskalacija situacije i stabilizacija. U stalnom smo kontaktu sa Sjedinjenim Američkim Državama – naglasio je glasnogovornik EU.

PREPORUČENI ČLANCI

KOMENTARI

Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

MJESTO ZA VAŠU REKLAMU

pulsasfaltainfo@gmail.comspot_img

POPULARNO