NaslovnicaRegijaBIHPorfirije prvi patrijarh koji je nakon 90 godina služio liturgiju u Sabornoj...

Porfirije prvi patrijarh koji je nakon 90 godina služio liturgiju u Sabornoj crkvi u Mostaru

ČLANAK SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA


Patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC), Porfirije jutros je, u prisustvu velikog broja pravoslavnih vjernika iz cijele Hercegovine, služio liturgiju u Sabornoj crkvi u Mostaru.

Poziv na mir

To je prvi put nakon 90 godina da je jedan od poglavara SPC-a služio liturgiju u tom mostarskom pravoslavnom hramu, jednom od najvećih na Balkanu. Uz patrijarha, liturgiju je služilo 14 episkopa i brojno sveštenstvo.

Porfirije je jučer doputovao u Mostar povodom 150 godina od osvećenja Srpske pravoslavne crkve u Mostaru, čija obnova, koja je započela 2010.godine pod motom „Obnovimo hram-obnovimo Mostar“ još nije završena.

Upravo se u svojoj besjedi Porfirije dotaknuo obnove Saborne crkve , naglasivši „da se opet poslije padova i stradanja dogodilo da na Bjelušinama imamo gotovo obnovljen hram“.

– Svaka svetinja, svako mjesto gdje se čovjek obraća Bogu jeste svjedočenje i ispovijedanje istine i činjenice da nismo samo tijelo i biološka bića, nego duhovna bića i da sve ono što je materijalno, pozvano je da Duhom svetim bude prožeto i da našim podvigom i ljubavlju postane duhovno – rekao je on.

Kazao je da „istinski mir imamo onda, kada se trudimo da onaj kraj nas ima mir“.

Donatorski ručak

– Ovaj hram jeste dar Božiji. Nekada najveći hram na Balkanu, pravoslavni, jeste mjesto na kojem se sabiramo i sabirat ćemo se da bismo vidjeli Boga i sebe, upoznali Boga i čovjeka. Zato služi sveta liturgija i hram. U obnovi ovoga hrama pokazali su istu brigu i osjećanje za mirom i pripadnici drugih naroda i vjera. Da bi iskazali potrebu za mirom učestvovali su u obnovi hrama i mi u obnovi njihovih svetinja. 

U obnavljanju bližnjeg svako obnavlja sebe i spoznaje činjenicu da niko ne može reći da je sam sebi dovoljan i da sam stiče mir, ljubav radost i ljepotu. Sve to postoji kao dar božiji i dato nam je, ali ne da bi smo prisvajali za sebe – rekao je, između ostalog, patrijarh SPC-a.

Inače, danas će u Mostaru biti održan donatorski ručak za završetak radova na tom objektu. Pozvani su predstavnici svih nivoa vlasti u BiH.

PREPORUČENI ČLANCI

KOMENTARI

Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

MJESTO ZA VAŠU REKLAMU

pulsasfaltainfo@gmail.comspot_img

POPULARNO