Osumnjičeni Ciapunio dobija podršku i solidarnost Poljaka.

Slučaj je osvanuo u emisiji Sprawa dla reportera koju emitira državna televizija TVP od 1983. Voditeljica Elzbieta Jaworowicz u posljednjoj je epizodi posjetila Janiszow, selo sa oko 400 stanovnika u jugoistočnoj Poljskoj, gdje su dvije susjedne porodice već dugo u sukobu.

Među optužbama je i da je jedan komšija ubio patku drugog, zbog čega je pozvana policija. Ipak, pažnju gledalaca prije svega privukao je pas Ciapunio koji je na ekranu predstavljen natpisom kako se “sumnjiči da je pojeo 100 glavica kupusa”.

Vlasnici psa rekli su da je njihov komšija zahtijevao od policije da uzme Ciapuniove otiske šape kako bi dokazao da je jeo kupus.

Među stručnjacima koje je novinarka pozvala bio je i bivši policijski nadzornik, koji je potvrdio da je moguće uzeti otiske pasa u sklopu kriminalističke istrage.

Spor je doveo do masovne podrške Ciapuniju na društvenim mrežama. Piotr Kaszewiak, advokat koji se redovno pojavljuje na poljskoj televiziji, objavio je fotografiju na Instagramu izražavajući svoju solidarnost s Ciapuniom i svoje uvjerenje u nevinost psa.