NaslovnicaRegijaHrvatskaPlenković i Rama osudili napad na sjeveru Kosova

Plenković i Rama osudili napad na sjeveru Kosova

ČLANAK SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA


Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković primio je predsjednika Vlade Republike Albanije Edija Ramu, s kojim je pričao o odnosima između dvije države, ali i incidentu na sjeveru Kosova te njegovim implikacijama na međunarodnoj razini, javlja Anadolu.

Odnosi između dvije države ocijenjeni su kvalitetnim i prijateljskim.

Socijalna politika i zdravstvo

Hrvatska pruža podršku Albaniji na njenom putu prema EU, a danas su dvojica premijera potpisali sporazum s područja socijalne politike i zdravstva.

Tema razgovora bila je i regionalna saradnja te uloga Hrvatske kao EU i NATO članice u regiji, sigurnosne i ekonomske prilike u regiji.

Predsjednik Vlade Republike Albanije Edi Rama istaknuo je kako je Hrvatska primjer uspjeha po međunarodnim integracijama.

Pozdravio je hrvatsku spremnost na investicije u Jadransko-jonski plinovod te poručio kako bi u taj zajednički energetski projekt, važan za regiju i Evropu, trebalo uključiti i Crnu Goru.

Premijer Rama osudio je nedavni incident na sjeveru Kosova, u Banjskoj, u kojem je poginuo kosovski policajac te trojica napadača.

“Naoružani do zuba”

– Ubistvo policijskog službenika Republike Kosovo od kriminalne grupe koja je do zuba bila naoružana, nosila vojne odore i ušla na teritorij Republike Kosovo i dan žalosti kojega je Beograd proglasio za članove te grupe koji su eliminirani od strane sigurnosnih snaga Kosova su neopravdani, neprihvatljivi i moraju se osuditi na svim mogućim nivoima – izjavio je Rama.

Ocijenio je kako su proglašenjem dana žalosti osobe koje su sudjelovale u ubistvu policijskog službenika Republike Kosovo, proglašene herojima od strane službenog Beograda te kako je to jednako težak čin kao i sami napad koji je pokušan na sjeveru Kosova.

Poručio je kako kretanje srbijanske vojske prema granici Kosova potiče daljnje tenzije, povećava podjele te onemogućuje nastavak pregovora u mirnom rješenju problema.

Premijer Rama poručio je kako bi s evropskog nivoa trebalo poduzeti određene mjere protiv Srbije.

Hrvatski premijer Andrej Plenković također je snažno osudio ubistvo pripadnika kosovskih policijskih snaga od strane “naoružanih grupa koje su bile tako opremljene da je jasno da je to bila unaprijed planirana operacija, jer s takvom vrstom opreme i tim brojem ljudi ne ide se tamo slučajno”.

Ozbiljan incident

– Ovakav ozbiljan incident je signal da postoje snage koje žele destabilizirati situaciju na Kosovu, odnose Srbije i Kosova te destabilizirati situaciju na prostoru jugoistoku Evrope, ne možemo to ne gledati van šireg geopolitičkog konteksta u kojem živimo danas – izjavio je Plenković.

Poručio je kako podržava čvrst stav svih evropskih i međunarodnih institucija u podršci Kosovu i njegovoj cjelovitosti teritorija te suzbijanju daljnje eskalacije sukoba, a što je učinjeno, smatra, pozivom da se zaustavi gomilanje srbijanske vojske na granici s Kosovom.

Plenković je ocijenio kako je Putinova agresija na Ukrajinu ubrzala proces evropskih integracija, posebno kada je riječ o zemljama istočnog partnerstva koje su podnijele zahtjev za članstvo, dodavši kako se na Ukrajinu i Moldovu trenutačno gleda kroz isti institucionalni okvir kao i na Albaniju, Sjevernu Makedoniju te ostale zemlje zapadnog Balkana.

Podsjetio je kako je Evropska komisija prije nekoliko mjeseci donijela samostalno mjere protiv Kosova te kako smatra da “ovakav potez ne može ostati bez odgovora i da je proglašavanje dana žalosti za trojicu terorista koji su ubili kosovskog policajca bio neprihvatljiv politički potez koji je gotovo identifikacija s onim što su napravili”.

Međunarodna istraga

Pleković je poručio kako će nakon detaljnog izvještaja i međunardone istrage o tome šta se tačno dogodilo na sjeveru Kosova slijediti potezi u smjera sankcija prema Srbiji od strane EU-a.

Premijer Rama je ocijenio kako bi Evropska komisija odmah trebala jednostrano, bez saglasnosti svih članica EU-a, trebala primijeniti određene mjere protiv Srbije.

Albanija cijeni iskustva koja Hrvatska može prenijeti s područja turizma, energetike, kibernetičke sigurnosti, politike zapošljavanja te iskorištavanja evropskih fondova za razvoj poljoprivrede, izjavio je Rama.

Dvojica premijera razgovarali su o unapređenju saobraćajne povezanosti i ekonoske saradnje, s tim da je u prošloj godini trgovinska razmjena između Hrvatske i Albanije dosegla gotovo 170 miliona eura.

PREPORUČENI ČLANCI

KOMENTARI

Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

MJESTO ZA VAŠU REKLAMU

pulsasfaltainfo@gmail.comspot_img

POPULARNO