NaslovnicaRegijaPeti oktobar: 23 godine od svrgavanja režima balkanskog kasapina Slobodana Miloševića

Peti oktobar: 23 godine od svrgavanja režima balkanskog kasapina Slobodana Miloševića

ČLANAK SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA


Vladavina balkanskog kasapina Slobodana Miloševića, predsjednika tadašnje Savezne republike Jugoslavije, okončana je na današnji dan prije 23 godine masovnim demonstracijama u Beogradu.

Taj dan nezvanično se zove i “praznik demokratije”. Demonstracije su izbile nakon što je Milošević odbio priznati rezultate izbora za predsjednika tadašnje Savezne republike Jugoslavije.

Demonstranti stigli na plato

Demonstranti su na plato ispred tadašnje Savezne skupštine, a danas Doma Narodne skupštine, stigli iz cijele Srbije u kolonama automobila, autobusa i kamiona dugim desetine kilometara, probijajući buldožerima policijske blokade na putevima.

Već u prijepodnevnim satima policija je upotrijebila suzavac kako bi spriječila demonstrante da uđu u Skupštinu, ali bezuspješno.

Zgrada Savezne skupštine je demolirana i zapaljena, kao i zgrada Radio-televizije Srbije u Takovskoj ulici. Policija je ubrzo prestala pružati otpor i mahom se pridružila građanima.

Obratio se Koštunica

U večernjim satima 5. oktobra građanima se s terase Skupštine Beograda obratio novi predsjednik SR Jugoslavije Vojislav Koštunica, a narednog dana, 6. oktobra, Milošević je priznao izborni poraz i čestitao Koštunici.

Milošević je umro 2006. godine u pritvoru Haškog tribunala, gdje mu se sudilo za ratne zločine.

PREPORUČENI ČLANCI

KOMENTARI

Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

MJESTO ZA VAŠU REKLAMU

pulsasfaltainfo@gmail.comspot_img

POPULARNO