NaslovnicaNovostiPapa Franjo predlaže da istospolni brakovi dobiju blagoslov Vatikana

Papa Franjo predlaže da istospolni brakovi dobiju blagoslov Vatikana

ČLANAK SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA


Papa Franjo je sugerirao da bi mogli postojati načini da se blagoslove istospolne zajednice, odgovarajući na pet konzervativnih kardinala koji su ga izazvali da afirmiše crkveno učenje o homoseksualnosti uoči velikog skupa na kojem su LGBTQ + katolici na dnevnom redu.

Vatikan je u ponedjeljak objavio pismo koje je Franjo uputio kardinalima 11. jula nakon što je dan ranije od njih primio listu od pet pitanja ili “dubia”. U njemu Franjo sugerira da bi se takvi blagoslovi mogli proučavati ako se ne pomiješaju blagoslov sa sakramentalnim brakom.

Ministarstvo New Ways-a, koje se zalaže za LGBTQ+ katolike, kaže da pismo “značajno unapređuje” napore da se LGBTQ+ katolici prihvate i prime u crkvama.

Vatikan smatra da je brak neraskidiva zajednica između muškarca i žene. Kao rezultat toga, dugo se protivio homoseksualnim brakovima. Ali čak je i Franjo izrazio podršku građanskim zakonima koji proširuju pravne povlastice na istospolne supružnike, a katolički svećenici u dijelovima Evrope prihvataju istospolne zajednice bez kritike Vatikana.

Franjin odgovor kardinalima, međutim, označava preokret od trenutnog službenog stava Vatikana. U obrazloženju iz 2021. godine, Kongregacija za doktrinu vjere je otvoreno rekla da crkva ne može blagosloviti gej sindikate jer “Bog ne može blagosloviti grijeh”.

U svom novom pismu Franjo je ponovio da je brak zajednica između muškarca i žene. No, odgovarajući na pitanje kardinala o homoseksualnim zajednicama i blagoslovima, rekao je da “pastoralno milosrđe” zahtijeva strpljenje i razumijevanje i da bez obzira na to, svećenici ne mogu postati suci “koji samo poriču, odbacuju i isključuju”.

Napomenuo je da postoje situacije koje objektivno “nisu moralno prihvatljive”. Ali on je rekao da isto “pastoralno milosrđe” zahtijeva da se ljudi tretiraju kao grešnici koji možda nisu u potpunosti krivi za svoje situacije.

Izvor: Klix.ba

PREPORUČENI ČLANCI

KOMENTARI

Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

MJESTO ZA VAŠU REKLAMU

pulsasfaltainfo@gmail.comspot_img

POPULARNO