NaslovnicaRegijaBIHOsnivanje alimentacijskog fonda godinama na čekanju: Hoće li država plaćati alimentaciju koju...

Osnivanje alimentacijskog fonda godinama na čekanju: Hoće li država plaćati alimentaciju koju izbjegavaju roditelji

ČLANAK SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA


U Bosni i Hercegovini, prema posljednjim podacima, čak 70 posto roditelja ne ispunjava svoju obavezu izdržavanja djece. U izbjegavanju plaćanja alimentacije, što je porazna činjenica, najviše im pomaže sudska praksa koja ne primjenjuje oštre sankcije.

Primjera za to je na stotine, a pojedini su obrađeni u izvještaju Institucije ombudsmena za ljudska prava BiH koji su postupali po žalbi majke djeteta koje, bez obzira na brojne poduzete radnje nadležnih organa i pravomoćnu sudsku odluku i u građanskom i u krivičnom postupku, nije ostvarilo pravo na izdržavanje.

Sudski proces

– U krivičnom postupku sud je utvrdio kaznu zatvora koja se neće izvršiti ukoliko optuženi u roku od jedne godine od dana pravomoćnosti presude ne počini novo krivično djelo, što i dalje nije utjecalo na poštivanje obaveze izdržavanja djeteta – naveli su ombudsmeni.

U ovoj instituciji već godinama zagovaraju uspostavljanje alimentacionih fondova u FBiH i RS. S tim ciljem je početkom 2019. godine Lana Prlić, zastupnica SDP-a u Federalnom parlamentu, pokrenula inicijativu za izmjene i dopune Porodičnog zakona FBiH.

Više od četiri godine poslije Prlić ne krije razočarenje zbog činjenice da alimentacioni fond nije uspostavljen i da vlasti u tom periodu nisu poduzele ništa da, kako nam je rekla, prije svega zaštite djecu, ali i njihove roditelje koji ih izdržavaju.

– Nažalost, jednoroditeljske porodice i dalje vode borbu za svoju djecu, a sudski procesi za naplatu alimentacije, čiji su iznosi, nerijetko, i simbolični, uglavnom su skupi, iscrpljujući i dugi – kazala nam je Prlić.

Nosioci procesa

Naglasila je kako je potrebna sveobuhvatna analiza stanja kako bi se precizno utvrdilo koliko roditelja izbjegava plaćanje alimentacije, ali i da bi nosioci cijelog procesa trebali biti ministarstva pravde, rada i socijalne zaštite te finansija, izrazivši nadu da se na rješenje ovog gorućeg problema neće dugo čekati.

Prlić: Podnijela inicijativu. Facebook

U susjednoj Hrvatskoj su nedavno najavili poboljšanje postojećeg instituta Alimentacijskog fonda. Prema dostupnim informacijama, budući da je zakon o privremenom uzdržavanju planiran za prvi kvartal 2024. godine, a kojim se regulira ta oblast, država će plaćati alimentaciju za svu djecu za koju roditelj obveznik ne plaća redovno mjesečno uzdržavanje, i to sve do njihove 18. godine. 

Brojni modeli 

Brojni su modeli prema kojima roditelji, uglavnom očevi, izbjegavaju plaćanje alimentacije. Od rada nacrno, prijave na minimalcu, mijenjanja boravišta, sakrivanja imovine, prihoda, odlaska u inozemstvo… Na te anomalije su ukazivale i brojne nevladine organizacije, koje se, također, bore za osnivanje alimentacijskog fonda.

U svom ekspozeu federalni premijer Nermin Nikšić je naveo da alimentacijski fond mora biti uspostavljen kao svojevrsna sigurnosna mreža koja treba osigurati prava samohranih roditelja.

PREPORUČENI ČLANCI

KOMENTARI

Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

MJESTO ZA VAŠU REKLAMU

pulsasfaltainfo@gmail.comspot_img

POPULARNO