NaslovnicaRegijaOsmani za CNN: Srbiji uvesti sankcije, kako se nebi ponovila aneksija po...

Osmani za CNN: Srbiji uvesti sankcije, kako se nebi ponovila aneksija po uzoru na Krim

ČLANAK SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA


Kosovska predsjednica Vjosa Osmani izjavila je za CNN da je Kosovo napadnuto i da međunarodna zajednica treba da uvede sankcije Srbiji, kako se, kako kaže, ne bi ponovila aneksija po uzoru na Krim.

Osmani je, u intervjuu sa Kristijanom Amanpur, koja je jučer razgovarala sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Ona je rekla da Kosovo nema potvrdu o povlačenju Vojske Srbije sa granice.

– Radimo zajedno sa saveznicima u dobijanju potvrde o povlačenju. Veoma je bitno da se podvuče da se Kosovo suočava sa do sada neviđenim bezbjednosnim izazovom, odnosno agresijom. Imali smo jasan akt agresije od susjeda Srbije. Sprovele su ga paravojne formacije. Ta agresija je pripremana, sa ciljem aneksije po uzoru na Krim – tvrdi Osmani dodajući da je Kosovo to uspjelo da spriječi sa saveznicima.

Optužila je Srbiju da namjerava dalje da destabilizuje Kosovo, kako bi omogućili ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu da otvori novi front u Evropi.

Povezanost Srbije

– Nećemo to dozvoliti. Treba taj pokušaj zaustaviti sankcionisanjem Srbije. Ako ne bude bilo sankcija Srbija će biti ohrabrena da dalje nastavi sa nasiljem i to ne samo prema Kosovu, već i drugima u regionu – kaže ona.

Tvrdi da Kosovo ima dokaze koji potvrđuju povezanost Srbije sa događajima u Banjskoj.

– Imamo jasne video dokaze o obuci unutar Srbije i to organizovane od strane Vojske Srbije. Oružje koje smo zaplijenili nije oružje koje mogu dobiti obični građani, već samo vojska – dodala je ona.

Također Osmani je zatražila da Srbija izruči Milana Radoičića i druge koji su učestvovali u nasilju u Banjskoj.

Najavila je da će Kosovo objaviti dokaze o „direktnoj naredbi koja je došla od Vučića“.

Upitana da li će Kosovo formirati ZSO, na čemu insistira međunarodna zajednica, Osmani je ponovila da je Kosovo napadnuto i žrtva agresije.

– Najprije želimo da Radoičić i drugi budu izručeni Kosovu. Imajući u vidu dosadašnje iskustvo Srbija to neće učiniti. U dijalogu postoji samo jedna konstruktivna strana, a to je Kosovo, koje je primijenilo 99 posto svih svojih obaveza – kazala je Osmani.

Paralelne strukture

Ukazala je da se Srbija 2013. obavezala na raspuštanje paralelnih struktura na Kosovu, ali događaji u Banjskoj pokazuju da ih je samo ojačala.

Dodala je da Kosovo spremno da primijeni ono što je preuzelo od obaveza dogovorom iz Brisela u februaru i Aneksom u Ohridu, a među tim obavezama je i član 7, kako je rekla, o samoupravljanju za Srbe.

Naglasila je da Kosovo traži fer i izbalansirani pristup u dijalogu, čega nije bilo, pa je u tom procesu taj nedostatak “ohrabrio Srbiju na akt agresije”.

Amanpur je u više navrata prekidala Osmani, rekavši da odlično poznaje region, i da ne treba da iznosi stalno iste optužbe, već da odgovori na jasno postavljena pitanja, i zatim upitala i za vozačke dozvole i registarske tablice.

Postignut kompromis

– Mi smo poslušali savjet partnera i postigli komprimis. Ali govorimo o vozačkim dozvolama i tablicama izdatih u vrijeme Slobodana Miloševića. To je kao da se od Poljaka traži da poslije Drugog svjetskog rata prihvate vozačke dozvole izdate od Adolfa Hitlera – rekla je Osmani.

Na pitanje da li su obje strane spremne da ispune svoj dio odgovornosti i smanje tenzije Osmani je rekla da je Kosovo preduzelo sve korake da bude konstruktivna strana.

– Predložili smo plan za primjenu Briselskog sporazuma. Djelovali smo u skladu sa saveznicima, nakon što smo prevazišli kraće nesporazume. Ono što je važno jeste da je Kosovo sada napadnuto. Željeli bi da Srbija ispuni svoje obaveze jer bi to doprinijelo smanjenju tenzija – rekla je ona.

PREPORUČENI ČLANCI

KOMENTARI

Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

MJESTO ZA VAŠU REKLAMU

pulsasfaltainfo@gmail.comspot_img

POPULARNO