NaslovnicaRegijaOsmani u Granadi: Razgovor sa Vučićem moguć tek nakon uvođenja sankcija

Osmani u Granadi: Razgovor sa Vučićem moguć tek nakon uvođenja sankcija

ČLANAK SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA


Predsjednica Kosova Vjosa Osmani izjavila je da će tokom Samita Evropske političke zajednice u španskom gradu Granadi, zahtijevati da Srbija bude sankcionisana zbog čina agresije počinjene 24. septembra na sjeveru Kosova.

Osmani je uoči početka Samita u izjavi novinarima navela da je ovo teško vrijeme za Evropu u cjelini, ali posebno za Kosovo koje se nedavno suočilo sa aktom agresije počinjenim 24. septembra od strane Srbije.

Oštre mjere

– Nadam se da ćemo imati priliku da razgovaramo sa evropskim liderima kako bismo zajedno razgovarali o tome kako se mogu donijeti oštre mjere i sankcije protiv Srbije, kako ih ne bi ohrabrili da ponovo izvrše ovakav čin agresije. Tražit ćemo podršku evropskih lidera za obezbjeđenje granice između Kosova i Srbije, jer ovo je od suštinskog značaja za očuvanje mira i stabilnosti u cijelom regionu zapadnog Balkana – kazala je Osmani.

Kosovska predsjednica upitana da li bi u Granadi moglo da dođe do sastanka između nje i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, odgovrila je da nema razloga za sastajanje prije nego što se usvoje sankcije protiv Vučića.

– Prvo sankcije, a o ostalom možemo da pričamo. Moramo da razumijemo da od 24. septembra ne može da bude normalnog posla, Srbija je izvršila ovaj čin preko terorističkih i paravojnih grupa i ugrožavajući Kosovo, ugrozili su cijeli evropski kontinent – rekla je Osmani i dodala da treba zajedno raditi na sprečavanju agresora da širi nit na zapadnom Balkanu.

Pitanja sigurnosti

Osmani, na poziv predsjednika Vijeća Evropske unije Šarla Mišela (Charles Michel) i premijera Španije Pedra Sančeza (Sanchez), u Granadi predstavlja Kosovo na 3. samitu Evropske političke zajednice (EPC).

Ovaj samit će, kako se navodi iz Predsjedništva Kosova, okupiti šefove država iz 47 zemalja evropskog kontinenta, kao i lidere evropskih institucija, sa ciljem promovisanja političkog dijaloga i jačanja saradnje na rješavanju najhitnijih pitanja bezbjednosti i stabilnosti u Evropi kako bi Evropa bila geostrateški stabilnija.

PREPORUČENI ČLANCI

KOMENTARI

Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

MJESTO ZA VAŠU REKLAMU

pulsasfaltainfo@gmail.comspot_img

POPULARNO