Mnogi ljudi čuvaju u ostavi konzerve graha, voća, povrća i drugih namirnica. To uglavnom čine da bi pri ruci imali gotov obrok, kada nemaju vremena za kuhanje. Osim toga, konzervirano voće i povrće prepuno je hranjivih materija budući da je ubrano i pakovano na vrhuncu svježine i zrelosti.
No, treba biti oprezan sa konzerviranom hranom, a prema pisanju Večernjeg lista, dosta ljudi pravi jednu grešku kada rukuju s konzervama.
Ako ne obrišete vrh limenke prije nego što je otvorite, griješite. Konzervirana hrana bila je na dugom putu prije nego što je stigla na police vaših lokalnih prodavnica.
„Ona je prošla kroz skladišta, kamione i možda čak i avione, skupljajući prašinu i druge prljavštine“, kaže d. Christopher Mohr. Iz tog razloga, on preporučuje da prije otvaranja bilo koje konzerve operete i obrišete poklopac kako biste smanjili rizik od unakrsne kontaminacije.
Jamie Mok, nacionalna glasnogovornica američke Akademije za ishranu i dijetetiku slaže se i savjetuje potrošačima da uvijek peru i brišu poklopce limenki kako bi smanjili širenje klica i bakterija i spriječili širenje bolesti koje se prenose hranom. Ona kaže da prašina, prljavština i druge klice koje su se nakupile na poklopcu mogu dospjeti u hranu ako se prethodno ne očiste.
Mok preporučuje pridržavanje smjernica američke Uprave za hranu i lijekove koja savjetuje potrošačima da peru konzerve, uključujući vrhove poklopca konzervirane hrane, sapunom i vodom najmanje 20 sekundi. Upotrijebite četku kako biste posegnuli unutar dubokih rubova ili pukotina.
Takođe, iskoristite ovo vrijeme da potražite znakove kvarenja tokom pranja, kaže ona, poput ispupčenja, udubljenja ili rđanja limenke. Ako limenka nema tih znakova, dobro je isperite toplom vodom, osušite, otvorite i upotrebite njen sadržaj.
Iako je možda lako prevideti ovaj korak kada ste duboko u procesu pripreme i kuhanja obroka, to je ključan, brz korak za bezbjednost vaše hrane. Osim brisanja vrha konzerviranog proizvoda prije otvaranja, često perite ruke, radite na čistim površinama i držite sirovo meso i morske plodove odvojeno od ostale hrane, drugi su sigurnosni savjeti koje treba slijediti.
Pridržavanje ovih smjernica ključno je jer se svake godine milioni ljudi razbole od bolesti koje se prenose hranom.