NaslovnicaNovostiNeimari s automatima: Kako Srbi pod krinkom građevinara odlaze da se bore...

Neimari s automatima: Kako Srbi pod krinkom građevinara odlaze da se bore za Rusiju u Ukrajini

ČLANAK SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA


Vladimir Putin je 15. septembra rekao da Rusija neće regrutirati strane plaćenike u svoju vojsku i da joj ne trebaju “ljudi izvana”. Međutim, ubrzo nakon toga, još jedna grupa od 30 plaćenika iz Srbije odletjela je u Moskovsku regiju kako bi sklopila ugovore i pridružila se 106. zračno-desantnoj diviziji.

Moskva pokušava vrbovati do nekoliko stotina građana Srbije za učešće u ratu u Ukrajini. O tome je prvi izvijestio francuski izdavač Intelligence Onlaine, a priču je napisao ruski ogranak BBC-a.

Kada je BBC pronašao jednog od njih, regrutiranje dobrovoljaca u Srbiji potvrdili su Srbi koji se dugo bore na strani samoproglašene DNR i LNR u ruskom propagandnom programu Solovjev.Live.

U emisiji su 21. augusta prikazani srpski snajperist Dejan Berić, koji je od 2014. učestvovao u neprijateljstvima u istočnoj Ukrajini, te Davor Savičić, koji je još 2014. od Srba formirao vod u sastavu Wagner PMC-a. Zanimljivo je da je Savčić, koji je u to vrijeme živio u Khimkiju u blizini Moskve, kada je ova informacija postala poznata novinarima 2016., insistirao na tome da je samo građevinar i da nikada nije bio u istočnoj Ukrajini ili Siriji.

Voditeljica nije negirala povezanost Srba i ruske vojske. Predstavljajući gosta, navela je da je Savičić bio nositelj četiri Ordena za hrabrost.

Regrutaciju sunarodnjaka u rusku vojsku vršili su Davor Savičić i Dejan Berić (na slici) koji su se od 2014. borili za samoproglašenu DNR.
Regrutaciju sunarodnjaka u rusku vojsku vršili su Davor Savičić i Dejan Berić (na slici) koji su se od 2014. borili za samoproglašenu DNR.

Berić je u eteru rekao da je jedinica “Vuk” formirana u sklopu 106. Tulske zračno-desantne divizije pod komandom Savičića.

Izvor: Klix.ba

PREPORUČENI ČLANCI

KOMENTARI

Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

MJESTO ZA VAŠU REKLAMU

pulsasfaltainfo@gmail.comspot_img

POPULARNO