NaslovnicaNovostiNaučnici: I depresija povećava rizik od razvoja dijabetesa

Naučnici: I depresija povećava rizik od razvoja dijabetesa

ČLANAK SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA


Novo genetsko istraživanje britanskih nučnika pokazuje da depresija može biti direktan uzrok razvoja dijabetesa tipa dva.

U svijetu od dijabetesa boluje 422 miliona ljudi, a među njima 95 odsto ima dijabetes tipa dva.

Naučnici su već znali da kod pacijenata sa dijabetesom tipa dva postoji dva puta veća vjerovatnoća od razvoja depresije u poređenju sa onima koji od te bolesti ne boluju, prenose Nezavisne novine.

Naučnici su u ovom istraživanju koristili statističku metodu da bi analizirali genetske i zdravstvene podatke.

Prvi put su otkrili da depresija povećava rizik od razvoja dijabetesa tipa dva, ali ne i obrnuto.

Otkrili su i da postoji sedam genetskih varijanti koje doprinose razvoju i dijabetesa tipa dva i depresije.

Riječ je o zajedničkim genima koji imaju važnu ulogu u proizvodnji insulina ili upalama mozga, gušterače i masnog tkiva, a promjene u tim biološkim procesima potencijalno objašnjavaju kako depresija utiče na dijabetes.

Iako nije pronađen direktan uzrok koji bi ukazivao na to da dijabetes izaziva depresiju, stručnjaci i dalje vjeruju da teret života sa dijabetesom tipa dva može biti odlučujući faktor u razvoju depresije.

Istraživanje pokazuje da je od 19.344 osobe oboljele od dijabetesa tipa dva kod 5.000 potvrđena dijagnoza depresije.

Studija je objavljena u časopisu “Diabetes Care” i otkrila je da i prekomjerna tjelesna težina imaju ulogu u razvoju dijabetesa, a kod 36,5 odsto ispitanih je u direktnoj vezi.

PREPORUČENI ČLANCI

KOMENTARI

Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

MJESTO ZA VAŠU REKLAMU

pulsasfaltainfo@gmail.comspot_img

POPULARNO