NaslovnicaRegijaNATO šalje dodatne snage na Kosovo

NATO šalje dodatne snage na Kosovo

ČLANAK SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA


NATO je održao sastanak Vijeća Saveza zbog situacije na Kosovu i kako navode u saopćenju, iskazali su duboku zabrinutost zbog povećanih tenzija na sjeveru Kosova. Dodaju da je donijeta odluku o slanju dodatnih trupa.

Prisutnost širom Kosova

– NATO-ova misija KFOR održava vidljivu i agilnu prisutnost širom Kosova. Uvijek ćemo poduzeti sve potrebne radnje kako bismo održali sigurno i sigurno okruženje i slobodu kretanja za sve ljude koji žive na Kosovu. Činimo to nepristrano i u skladu s našim mandatom UN-a – navodi se u saopćenju.

Naveli su da su od maja pojačali prisutnost i položaj KFOR-a i da je jučer donijeta odluka o slanju dodatnih snaga za rješavanje trenutne situacije.

Bliska koordinacija

– Uvijek ćemo nastaviti paziti da naš komandant ima resurse i fleksibilnost potrebne kako bi KFOR ispunio svoj mandat. Spremni smo napraviti daljnje prilagodbe položaja KFOR-a prema potrebi. KFOR nastavlja blisko koordinirati sa svim relevantnim dionicima u Beogradu i Prištini, kao i s Misijom vladavine prava EU (EULEX), OESS-om, Misijom UN-a na Kosovu i diplomatskom zajednicom – navodi se.

Pozvali su sve strane na hitnu deeskalaciju te istakli da i dalje potiču Beograd i Prištinu da se uključe u dijalog uz posredovanje EU, kao jedini način za rješavanje otvorenih pitanja i postizanje rješenja koja poštuju prava svih zajednica i da je to ključno za trajnu sigurnost na Kosovu i stabilnost u regiji.

PREPORUČENI ČLANCI

KOMENTARI

Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

MJESTO ZA VAŠU REKLAMU

pulsasfaltainfo@gmail.comspot_img

POPULARNO