Sa sobom je donijela vrlo vrijedan plijen – uzorak materijala s površine asteroida Bennu, ujedno i najveći uzorak tla ikad izvađen s površine asteroida. Naučnici procjenjuju da je riječ o oko 250 grama materijala, odnosno onoliko koliko bi stalo u jednu šoljicu. Sumnjaju i da je upravo ovaj materijal isti onaj od kojeg je nastao Sunčev sistem prije više od četiri i po milijarde godina.

– Ovo je bitno otkriće, prvi put imamo uzorke s površine svemirskog tijela, asteroida. Dosad je NASA imala uzorke s površine jedino Mjeseca, tako da je ovo prvi put da su donijeli materijal s asteroida – govori hrvatski astronom i popularizator astronomije Ante Radonić, prenose 24. sata.hr.

Kako objašnjava, važno je saznati na kakve sve strukture možemo naići kod asteroida jer bi nas u budućnosti mogli ugroziti pa ih je važno poznavati. Asteroid Bennu, kaže, izgledom podsjeća na masu slijepljenih kamenja i prašine koji se drže slabom gravitacijom.

– On nije kompaktno i čvrsto tijelo. Tako je kod istraživanja umalo sonda stradala jer je pola metra doslovno uletjela u tlo. To je bilo iznenađenje – ističe Radonić.

Istraživanje prikupljenog materijala svakako će pomoći da se bolje prouči samo formiranje Sunčevog sistema.

– Ništa to neće biti dramatično, ali bit će važno. Više od 200 naučnika iz svijeta istraživat će taj materijal. Uzroke će slati i japanskoj svemirskoj agenciji koja ima iskustva u pronalaženju materijala s asteroida – kaže Radonić.

U ovoj misiji kapsula se vratila doma, no matična letjelica sad nastavlja let prema asteroidu Apophis, jednom od najvažnijih asteroida.

– Proći će jako blizu nas 13. aprila 2029. godine – zaključuje Radonić.