NaslovnicaNovostiNakon pet godina u kolicima, Hamza napravio prve korake i izazvao buru...

Nakon pet godina u kolicima, Hamza napravio prve korake i izazvao buru emocija

ČLANAK SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA


Pacijent u Općoj bolnici u Sarajevu, nakon pet godina u kolicima je napravio prve korake uz pomoć ReWalk eksoskeletalnog sistema i asistenciju fizioterapeuta, saopćeno je iz ove zdravstvene ustanove.

Posebne emocije vladale su u završnici ovosedmične edukacije upriličene za osoblje Odjeljenja za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju, koju su održali u ovoj zdravstvenoj ustanovi predstavnici kompanija ReWalk Robotics, čije je evropsko sjedište u Berlinu, kao i OrtoSar iz Sarajeva.

-Edukacija se odnosila na obuku za vodeći svjetski eksoskeletalni sistem ReWalk Personal 6.0., koji se koristi u rehabilitaciji osoba s povredom kičmene moždine, a jedan od naših pacijenata, osamnestogodišnji Hamza Kurtić iz Goražda, uz korištenje ovog sistema i uz asistenciju naših fizioterapeuta je napravio, nakon pet godina prve korak, što je izazvalo buru pozitivnih emocija – citat je iz saopćenja.

Ovaj pacijent je prije pet godina imao saobraćajnu nesreću u kojoj je zadobio kompletnu leziju kičmene moždine u torokalnom segmentu i nakon operativnih zahvata i liječenja u više medicinskih centara, krajem prošle godine nastavio liječenje fizikalnom terapijom u sarajevskoj Općoj bolnici.

Medicinsko osoblje uspjelo je da ga vertikalizira uz visoku hodalicu i uz pomoć ortoza, ali je i dalje bio u kolicima, saopćeno je.

Inače ordinirajući ljekar ovom pacijentu je dr. Amra Osmanagić, specijalistkinja fizikalne medicine i rehabilitacije te Aldin Berbić, fizioterapeut, uz ostale kolege. Ističu da im je pacijent kao član porodice i da se svi maksimalno trude da mu boravak i liječenje na ovom odjelu budu što ugodniji.

Cilj im je da pacijent uz korištenje ove tehnologije postane samostalan. Također, na ovaj način preveniraju mu oboljenja kao što su osteoporoza, smetnje u respiratornom i probavnom sistemu, kardiovaskularne bolesti itd.

Nadaju se da će nadležni prepoznati ovaj izvrsni inovativni sistem koji omogućava korisnicima povrijeđene kičmene moždine da ponovo hodaju i tako dnevno poboljšavaju kvalitet života.

PREPORUČENI ČLANCI

KOMENTARI

Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

MJESTO ZA VAŠU REKLAMU

pulsasfaltainfo@gmail.comspot_img

POPULARNO