Na talijanskom otoku Sardiniju proizvodi Casu Marz, sir pun crva, koji je 2009. godine. Nazvan je najopasnijim sirom na svijetu.
Sirne leti, Piophila casei, odložite jaja u pukotine koje se formiraju u siru, a zatim crvi izležu i pretvaraju proizvod u mekan, kremast sir.
Casu Marzu ima intenzivan ukus. Neki kažu da je to afrodizijak. Drugi mogu biti opasni za ljudsko zdravlje jer bi crvi mogli biti odgovorni za Miaz, mikroperforacije crijeva, ali do sada nijedan takav slučaj nije povezan s ovim sirom, citirajući CNN i izvještaje N1 Srbija.
Sir je zabranjen za komercijalnu prodaju, ali lokalno stanovništvo otoka jede stoljećima.
“Crvi crva je šarm i zadovoljstvo ovog sira”, kaže Paolo Solinas, gastronom iz Sardinije.
Neki ljudi se bave hepsom ovog sira, dok drugi uživaju u njemu.
“Neki pastiri vjeruju da ovaj sir pruža jedinstveno osobno zadovoljstvo, nešto što samo nekoliko odabranih može pokušati”, ističe Solinas.
Deset drugih talijanskih regija ima vlastitu varijaciju punjenog sira, ali iako se takvi proizvodi negdje drugdje smatraju jedinstvenim, Casu Marza je bitan dio kulture hrane Sardinije.
Sir ima nekoliko različitih imena, kao što su Casu Becci, Casu Fattittu, Hasu Muhid, Formaggio Marcio. Svaki otok podregije ima svoj način proizvodnje koristeći različite vrste mlijeka.
Visoke kazne
Casu Marzu se obično proizvodi krajem lipnja kada lokalno ovčje mlijeko počinje mijenjati način na koji životinje ulaze u reproduktivnu sezonu, a trava se suši iz ljetne vrućine.
Casu Marzu je registriran kao tradicionalni proizvod Sardinije i stoga je lokalni zaštićen. Međutim, talijanska vlada vjeruje da je to nezakonito od 1962. godine zbog zakona koji zabranjuju konzumaciju hrane zagađene parazitima.
Oni koji prodaju sir mogu se suočiti s velikim kaznama, do nekoliko tisuća eura, ali otoci se smiju samo kad ih pitaju o zabrani svog omiljenog sira.