NaslovnicaNovostiNajmanje tri lijeka za mršavljenje u SAD-u ispituju se nakon prijava da...

Najmanje tri lijeka za mršavljenje u SAD-u ispituju se nakon prijava da izazivaju suicidalne misli

ČLANAK SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA


Najmanje tri lijeka za dijabetes i mršavljenje, a koja postaju sve popularnija u SAD-u, sada su pod detaljnom istragom zbog prijava pacijenata da nakon korištenja lijeka kod njih se pojavljuju suicidalne misli.

Dawn Heidlebaugh se osjećala uznemireno, kao da je u zamci, dok je uzimala Ozempic, popularni lijek koji se koristi za liječenje dijabetesa i gojaznosti.

Svake nedjelje više od godinu dana, 53-godišnja agentica za nekretnine u Ohiu uzimala je nedjeljnu injekciju kako bi joj pomogla u kontroli šećera u krvi. Zatim se svakog utorka osjećala letargično, depresivno i ponekad je imala suicidalne misli, misleći da bi njenom mužu i četvero djece možda bilo bolje bez nje. Ova osjećanja bi trajala nekoliko dana, a ciklus se ponavljao svake nedjelje, osim kada bi preskočila dozu.

“Znala sam da je to droga”, rekla je Heidlebaugh, koja je rekla da ranije nije patila od depresije.

Heidlebaugh je jedan od četiri američka pacijenta koji su rekli Reutersu da su imali samoubilačke misli dok su uzimali popularni lijek Ozempic kompanije Novo Nordisk’s (NOVOb.CO), odobren za liječenje dijabetesa tipa 2, ili Wegovy, još jedan najprodavaniji lijek odobren za mršavljenje.

Peti pacijent je rekao da je iskusio depresiju i misli o suicidu nakon što je uzeo Mounjaro, sličan lijek za dijabetes od Eli Lilly (LLY.N), koji se također koristi za gubitak težine. Sva tri lijeka su agonisti GLP-1 receptora, koji usporavaju probavu i smanjuju glad.

Američka Uprava za hranu i lijekove primila je 265 izvještaja o samoubilačkim mislima ili promjeni u ponašanju pacijenata koji su uzimali ove ili slične lijekove od 2010. godine, otkrio je Reuters u pregledu baze podataka o štetnim djelovanjima.

Izvor: Klix.ba

PREPORUČENI ČLANCI

KOMENTARI

Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

MJESTO ZA VAŠU REKLAMU

pulsasfaltainfo@gmail.comspot_img

POPULARNO