NaslovnicaNovostiNagorno-Karabah će nestati početkom sljedeće godine

Nagorno-Karabah će nestati početkom sljedeće godine

ČLANAK SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA


Lider separatističkog Nagorno-Karabaha Samvel Shahramanyan naredio je u četvrtak raspuštanje svih državnih institucija do kraja godine. Također je proglasio da Republika Nagorno-Karabah “prestaje postojati” 1. januara 2024. godine.

Shahramanyan je u četvrtak potpisao dekret o daljnjim koracima koji proizlaze iz situacije nastale nakon 19. septembra, kada su azerske trupe poduzele “lokalne protuterorističke mjere” protiv armenskih jedinica u Karabahu.

Stanovnici i vlasti u Karabahu izvijestili su o masovnom granatiranju. Armenija je objavila da u Karabahu nema armenskog vojnog osoblja.

Istog dana Baku je objavio uslove završetka svoje protuterorističke operacije: zahtijevao je predaju i razoružanje oružanih snaga regije i samoraspuštanje lokalnog režima.

Kasnije je separatističko vodstvo iz Stepanakerta predložilo Bakuu prekid vatre i početak pregovora. Sporazum o primirju postignut je 20. septembra.

Šahramanjan je svojim dekretom naredio da se do 1. januara 2024. raspuste sve državne institucije i organizacije koje su podređene njihovim resorima i da će “Republika Nagorno-Karabah (Arkach) prestati postojati”.

Stanovnicima Nagorno-Karabaha, uključujući i one izvan republike, nakon stupanja na snagu ove odluke nalaže se da se upoznaju s uslovima reintegracije koje je predstavio Azerbejdžan, kako bi mogli slobodno odlučiti hoće li ostati živjeti u regiji.Izvor: Klix.ba

PREPORUČENI ČLANCI

KOMENTARI

Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

MJESTO ZA VAŠU REKLAMU

pulsasfaltainfo@gmail.comspot_img

POPULARNO