NaslovnicaRegijaBIHNa Stojčevcu uspješno održana pokazna vježba "Spremnost struktura civilne zaštite Općine Ilidža"

Na Stojčevcu uspješno održana pokazna vježba “Spremnost struktura civilne zaštite Općine Ilidža”

ČLANAK SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA


Povodom održavanja vježbe “Spremnost struktura i postrojavanja civilne zaštite Općine Ilidža”, ispred Doma kulture u Hrasnici održana je smotra organizovanih struktura Civilne zaštite Općine Ilidža, u prisustvu učenika osnovnih škola s područja općine Ilidža i građana.

Na samom početku smotre prisutnima se obratio načelnik Općine Ilidža Nermin Muzur istakavši da se u prethodnom periodu uradilo mnogo aktivnosti, kako na opremanju, tako na edukovanju struktura Civilne zaštite kako bi se pravovremeno reagovalo u nepredviđenim situacijama.

Podizanje nivoa spremnosti

– Cilj današnje pokazne vježbe je pripremanje, vježbanje i preventivno djelovanje Službe civilne zaštite Općine Ilidža. Nažalost 2021. godine imali smo iskustvo s poplavama koje su nam pokazale značaj ovih struktura i koliko je lokalna zajednica spremna da odgovori zadatku. U narednom periodu nastavit ćemo s opremanjem struktura Civilne zaštite Općine Ilidža i na podizanju nivoa spremnosti – kazao je načelnik Nermin Muzur.

Nakon smotre, na Stojčevcu je održana pokazna vježba u organizaciji Štaba civilne zaštite Općine Ilidža, koja je imala za cilj testirati spremnost i koordinaciju u hitnim situacijama te osigurati da se pravilno i pravovremeno reaguje na različite scenarije nesreća i katastrofa.

U vježbi su učestvovali Štab civilne zaštite Općine Ilidža, Služba civilne zaštite Općine Ilidža, službe zaštite i spašavanja, povjerenici Civilne zaštite Općine Ilidža i pripadnici Policijske stanice Ilidža.

Plan vježbe bio je simulirati zemljotres i njegove posljedice na području općine Ilidža. Osim uklanjanja krhotina, spašavanja i pružanja medicinske pomoći, vježba je obuhvatila i evakuaciju građana iz ugroženih područja, kao i njihov transport.

Koordinacija između različitih timova

Načelnik Općine Ilidža Nermin Muzur naveo je da je jedan od ključnih aspekata vježbe bila koordinacija između različitih timova, te da u situaciji stvarne nesreće, brza i usklađena akcija je od suštinskog značaja.

Štab civilne zaštite Općine Ilidža danas broji 215 članova, na osnovu nabavki koje su u toku za materijalno-tehnička sredstva plan je da se do naredne godine ta brojka poveća na 300 članova.

– Izuzetno je važan segment uređenja struktura Civilne zaštite i veliku pažnju posvećujemo tome, zbog iskustava koje smo imali ranije, ali i zbog geografskog položaja Općine Ilidža. Želimo da budemo, kao i sama lokalna zajednica, najopremljenija i najbolja Civilna zaštita – poručio je načelnik Muzur, te dodao:

Sigurnija budućnost

– Nadamo se da ćemo svu tu opremu i spremnost u narednom periodu demonstrirati samo na pokaznim vježbama i da nećemo imati priliku da u stvarnosti realizujemo i da pokazujemo svu našu mehanizaciju i našu pripremljenost. Hvala svim akterima vježbe i svima onima koji su danas prisustvovali na našem Stojčevcu. Zajedno možemo zajamčiti sigurniju budućnost za sve nas.

Pokazne vježbe poput ove ključne su za pripremu zajednice i minimiziranje potencijalnih šteta u slučaju vanrednih situacija. Podsjećaju na važnost uloge civilne zaštite u našim zajednicama. Brza reakcija, dobra koordinacija i profesionalnost inspirišu povjerenje u mogućnost timova Civilne zaštite da zaštite građane u slučaju stvarne nesreće i katastrofe. 

PREPORUČENI ČLANCI

KOMENTARI

Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

MJESTO ZA VAŠU REKLAMU

pulsasfaltainfo@gmail.comspot_img

POPULARNO