NaslovnicaRegijaBIHMirko Božić oslobođen optužbi za silovanje u Kotor-Varoši 1992. godine

Mirko Božić oslobođen optužbi za silovanje u Kotor-Varoši 1992. godine

ČLANAK SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA


Okružni sud u Banjoj Luci donio je oslobađajuću presudu Mirku Božiću, koji je optužen za ratni zločin na području Kotor-Varoši 28. juna 1992. godine, piše Detektor.

Sudsko vijeće je u ponovljenom postupku utvrdilo da ne postoje dokazi da je Božić učinio djelo koje mu se stavlja na teret.

Predsjedavajući Vijeća Blagoja Dragosavljević je kazao da je Sud u ponovljenom postupku, kao nezakonite, izdvojio pisane izjave Božića i oštećenih, te Bosiljka Markovića, koje su date u istražnom postupku 1992. godine.

Zatvoreno za javnost

– Bez tih dokaza, a i mogućnosti da se saslušaju oštećene u svojstvu svjedoka, Sud nije mogao da utvrdi Božićevu krivicu – naveo je Dragosavljević.

Prema navodima optužnice Vojnog tužilaštva, a kasnije i Okružnog javnog tužilaštva u Banjaluci, Božić je kao pripadnik Vojske Republike Srpske sa Ostojom Markovićem, Bosiljkom Markovićem i Predragom Cicmanovićem optužen da je silovao više žena hrvatske nacionalnosti na području Kotor-Varoši.

Presuda je donesena u petak kada je, nekoliko časova ranije, održano ročište u kojem su kao svjedoci saslušani Ostoja Marković i Bosiljko Matković, koji su bili optuženi prvobitnom optužnicom.

Nakon što su odlukom Vrhovnog suda Republike Srpske oslobođeni krivice, a suđenje Božiću počelo ispočetka, Tužilaštvo je tražilo da se Markovići saslušaju u svojstvu svjedoka.

Njihovo svjedočenje je, zbog zaštite identiteta i integriteta oštećenih, Sudsko vijeće zatvorilo za javnost.

Saslušanju njih dvojice protivila se Odbrana Mirka Božića, navodeći da je riječ o osobama koje su već osuđene za ovo krivično djelo.

Izmijenjena optužnica

Advokatica Jasminka Jovišević je u više navrata prigovorila i na izvođenje određenih materijalnih dokaza, te kazala da od 1993. godine – kada je počeo proces po prvobitnoj optužnici – postupajući sud i tužilaštvo nisu činili ništa.

– I onda smo došli do situacije da 30 godina od događaja za koje se moj branjenik tereti, oštećene u ovom slučaju nisu dostupne Sudu i ne mogu doći da svjedoče. Naravno da neće doći. Imaju svoj ponos i karakter. Ako su doživjele poniženje, a ja ne ulazim da li jesu ili nisu, zar treba i nakon 30 godina da prolaze kroz istu traumu – pitala je Jovišević u završnoj riječi.

Prvobitnom optužnicom Božić i ostali su 1993. bili optuženi za krivično djelo silovanja. Okružno javno tužilaštvo Banja Luka je početkom 2022. godine izmijenilo optužnicu. Božić i ostali su u februaru ove godine proglašeni krivima. Nakon žalbe branilaca, Vrhovni sud je odbacio presudu i naložio da postupak krene ispočetka.

Bosiljko i Ostoja Marković su ranije pred Sudom BiH proglašeni krivima za krivično djelo ratnog zločina pred i nalaze se na služenju kazne. Presudom Državnog suda Bosiljko i Ostoja Marković osuđeni su na po deset godina zatvora za silovanje 14-godišnjakinje u Kotor-Varoši, a koje je počinjeno istog dana kada i silovanje ostalih žena za koje im se sudilo pred Okružnim sudom u Banjaluci.

PREPORUČENI ČLANCI

KOMENTARI

Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

MJESTO ZA VAŠU REKLAMU

pulsasfaltainfo@gmail.comspot_img

POPULARNO