NaslovnicaRegijaMinistar odbrane Srbije: Razočarani smo reakcijom KFOR-a

Ministar odbrane Srbije: Razočarani smo reakcijom KFOR-a

ČLANAK SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA


Nakon oružanog sukoba u selu Banjska na sjeveru Kosova, političku scenu na Balkanu zahvatila je val napetosti i zabrinutosti. Srbijanski ministar odbrane Miloš Vučević izrazio je duboku zabrinutost zbog položaja Srbije u pregovorima o normalizaciji odnosa s Kosovom nakon nedavnih događaja u Banjskoj.

– Ne mali broj predstavnika međunarodne zajednice je krenuo već u nedjelju s tim narativnom da su u Srbiji teroristi, da je Srbija pokrovitelj terorizma, da treba sankcionirati, kazniti –  izjavio je Vučević u gostovanju na Radio-televiziji Srbije. Dodao je da još treba utvrditi šta se tačno dogodilo u nedjelju u Banjskoj.

Razočaran reakcijom KFOR-a

Ministar Vučević istaknuo je razočaranje reakcijom KFOR-a, međunarodnih snaga koje su odgovorne za sigurnost na Kosovu. 

– Srbija je voljela i očekivala je, da ne kažem da smo u dobroj mjeri razočarani, reakcijom KFOR-a. Za nas je KFOR morao biti istovremeno aktiviran, prvi reagovati u takvim situacijama i spriječiti daljne krvoproliće. Oni su izašli, ali stajali su sa strane i dozvolili dobro raspoređenim albanskim policajcima da nastave taj lov na Srbe u okolici Banjske – kazao je ministar.

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država Džefri Hovenir (Jeffrey Hovenier) smatra da SAD moraju utvrditi je li Srbija odgovorna za nedjeljni napad na sjeveru Kosova koji je bio koordiniran i sofisticiran. U intervjuu za Politico, ambasador Hovenir izjavio je: “Količina oružja sugerira da je to bilo ozbiljno, s planom da se destabilizira sigurnost u regiji.”

Smirivanje tenzija

Viši savjetnik američkog državnog tajništva Derek Šole (Derek Chollet) zatražio je od Kosova i Srbije da smanje tenzije i vrate se dijalogu za normalizaciju odnosa tokom razgovora s čelnicima Kosova i Srbije nakon napada na kosovsku policiju 24. septembra u selu Banjska. 

– Obje strane se moraju vratiti dijalogu uz posredovanje Evropske unije i provesti Ohridske obaveze – napisao je Šole na Twitteru.

Sukobi koji su uslijedili nakon napada u selu Banjska rezultirali su smrću jednog pripadnika kosovske policije i trojice napadača, dok je osam osoba uhapšeno pod sumnjom da su s njima povezane. Uprkos završetku akcije pretrage terena oko sela Banjska, općina Zvečan ostala je blokirana, a ulaz je moguć samo za stanovnike s hitnom potrebom za kretanjem.

Napetosti na Kosovu i u Srbiji i dalje ostaju visoke dok se situacija razvija, a međunarodne diplomate rade na smirivanju tenzija i povratku dijalogu između dviju strana.

PREPORUČENI ČLANCI

KOMENTARI

Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

MJESTO ZA VAŠU REKLAMU

pulsasfaltainfo@gmail.comspot_img

POPULARNO