NaslovnicaCrna hronikaMiloš Medenica nudi 788.800 eura za slobodu

Miloš Medenica nudi 788.800 eura za slobodu

ČLANAK SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA


Oko 800.000 eura u nekretninama ponudio je Miloš Medenica Višem sudu u Podgorici kao zalog da će se redovno odazivati njihovim pozivima i da neće sabotirati postupak u kom ga terete da je formirao kriminalnu organizaciju koja je naručivala sudske odluke, švercovala cigarete.

Uhapšen na crnogorskom aerodromu

Prijedlog za ukidanje pritvora uz prihvatanje jamstva odbrana sina nekadašnje prve žene crnogorskog pravosuđa podnijela je 26. septembra.

– Odluka još nije donesena. Iznos ponuđenog jamstva je 788.800 eura u nekretninama – odgovorila je za portal ”Vijesti” savjetnica za odnose s javnošću Višeg suda Marija Raković.

Miloš Medenica uhapšen je 25. maja 2022. godine, na podgoričkom aerodromu, nakon što je u Crnu Goru ušao iz Srbije.

Specijalno državno tužilaštvo (SDT) podiglo je optužnicu protiv Miloša i njegove majke Vesne Medenice, Darka Lalovića, Vasilija Petrovića, Bojana i Marka Popovića, Milice Vlahović Milosavljević, Marka Vučinića, Milorada Medenice, Luke Bakoča, Petra Milutinovića, Ivane Kovačević, Radomira Raičevića, Marjana Bevenje, Steva Karanikića, Gorana Jovanovića i “Kopad Company” iz Nikšića…

Terete ih za krivična djela – stvaranje kriminalne organizacije, produženo krivično djelo krijumčarenje, produženo krivično djelo davanje mita, primanje mita, protuzakoniti utjecaj i navođenje na protuzakoniti utjecaj, zloupotreba službenog položaja, neovlaštena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga, omogućavanje uživanja opojnih droga, nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija, teška tjelesna povreda i sprečavanje dokazivanja.

Kriminalna organizacija

– Prijedlog za ukidanje pritvora okrivljenom M. M., uz prihvatanje jamstva, dostavljen je ovom sudu dana 26. septembra 2023. godine. Odluka još nije donesena. Iznos ponuđenog jamstva je 788.800 eura u nekretninama – objasnili su iz Višeg suda.

Miloš Medenica je, između ostalog, piše u optužnici, 2019. godini stvorio kriminalnu organizaciju čiji su pripadnici postali Vesna Medenica i ostali, s ciljem vršenja krijumčarenja cigareta i protuzakonitog utjecaja na sudsku vlast…

-Pa je u saizvršilaštvu s okrivljenim pripadnicima kriminalne organizacije, izbjegavajući mjere carinskog nadzora, iz Slobodne carinske zone luke Bar krijumčario cigarete na carinsko područje Crne Gore radi prodaje, uz pomoć lažne dokumentacije i davanja mita okrivljenim carinskim službenicima.

Vanraspravno vijeće podgoričkog Višeg suda 20. juna je donijelo rješenje da se spoji sudski postupak protiv grupe okupljene oko Medenica s procesom protiv Vojina Perunovića i Jovana Mikovića, okrivljenih za stvaranje kriminalne organizacije i krijumčarenje cigareta.

Miloš Medenica je negirao sve navode optužnice pred vijećem sutkinje Nade Rabrenović.

To je učinio na početku glavnog pretresa, a osvrćući se na određivanje pritvora, u sudnici je rekao da je znao da će mu dolaskom iz Beograda u Podgoricu biti određen pritvor.

Njegovoj majci se stavlja na teret da se obavezala da će, korištenjem svog službenog položaja, posredovati da se određeni parnični predmeti koji su se vodili pred Višim sudom u Podgorici i Vrhovnim sudom završe u korist privrednih društava “Fab Live” i “Cijevna Commerce”, bez obzira na činjenično stanje, u čemu joj je pomagao okrivljeni Miloš Medenica i pojedini pripadnici kriminalne organizacije…

Razdvojen postupak 

Okrivljena je i da je podstrekavala Milicu Vlahović-Milosvaljević, sutkinju Privrednog suda, da zloupotrijebi službeni položaj i u parnici, i suprotno Zakonu o izvršenju i obezbjeđenju, donese privremenu mjeru u korist Rada Arsića, kuma Medenice, ali i da je posredovala kod drugih kolega da izvrše službene radnje, suprotno Zakonu o sudskom savjetu i sudijama, odnosno Zakonu o parničnom postupku, i donesu odluku u predmetu korist privrednog društva “Carine”.

Postupak protiv Medenice i suspendirane sutkinje Privrednog suda razdvojen je.

PREPORUČENI ČLANCI

KOMENTARI

Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

MJESTO ZA VAŠU REKLAMU

pulsasfaltainfo@gmail.comspot_img

POPULARNO