NaslovnicaRegijaCrna GoraMilatović: Novi datum proširenja EU pomalo obeshrabrujući

Milatović: Novi datum proširenja EU pomalo obeshrabrujući

ČLANAK SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA


Novi datum koji se pominje u kontekstu proširenje Evropske unije (EU), 2030. godina, pomalo je obeshrabrujući, pogotovo za države koje su najnaprednije u tom procesu, ocijenio je predsjednik Crne Gore Jakov Milatović.

On je, nakon sastanka sa premijerom Luksemburga Gzavijeom Betelom, kazao da je u prethodnom periodu falila snažnija komunikacija između Crne Gore i crnogorskih vlasti i glavnih gradova zemalja članica EU.

Podrška zemalja članica

– Do sada je komunikacija uglavnom postojala između Crne Gore i Evropske komisije (EK), ali znate da je važna karika u procesu učlanjenja Crne Gore upravo ta podrška koju dobijamo od zemalja članica – rekao je Milatović.

On je dodao da je upravo to cilj njegovih posjeta, da se ojača prisustvo i komunikacija između Crne Gore i zemalja članica.

Prema riječima Milatovića, Luksemburg, kao mala i zemlja po mnogo čemu slična Crnoj Gori, može da bude snažan glas podrške Crnoj Gori na daljem putu ka EU.

– Novi datum koji se spominje, 2030. godina, pomalo je obeshrabrujući, pogotovo za zemlje koje su najnaprednije u tom procesu, a ovdje, prije svega, mislim na Crnu Goru – kazao je Milatović.

On je dodao da je upravo to poruka koju želi da prenese glavnim gradovima zemalja članica EU i EK – da je Crna Gora, u kontekstu procesa proširenja, najnaprednija u odnosu na sve zemlje.

Usaglašena vanjska i bezbjednosna politika

– Da smo zemlja koja u potpunosti ima usaglašenu vanjsku i bezbjednosnu politiku sa EU, da smo u ekonomskom smislu najnapredniji, da nemamo otvorenih pitanja sa zemljama okruženja, da smo prošli tranziciju vlasti, zaokružili i na taj način utemeljili demokratski razvoj Crne Gore – naveo je Milatović.

On je ponovio da smatra da učlanjenje Crne Gore u EU može biti dobar signal svim ostalim zemljama Zapadnog Balkana i istočne Evrope da je proces proširenja i dalje živ.

– Jer, nekako se sada stiče utisak da je proces proširenja živ samo na određenim konferencijama i sastancima na visokom nivou. Tako da moramo da oživimo proces proširenja i upravo Crna Gora ima tu veliku historijsku ulogu – rekao je Milatović.

On je dodao da je njegov zadatak da tu poruku na što jednostavniji način prenese svim sagovornicima, i u Luksemburgu i širom EU.

Milatović je kazao da je na sastancima u Luksemburgu iskoristio priliku da pošalje snažnu poruku evropske Crne Gore, koja je u potpunosti spremna da bude naredna članica EU.

Evropska budućnost Crne Gore

– Informisao sam sve sagovornike da Crna Gora u potpunosti dijeli vanjsku i bezbjednosnu politiku sa EU, da je u potpunosti zaokružila demokratski proces i da bi trebalo da bude naredna članica EU – rekao je Milatović.

Betel je kazao da Milatović dijeli evropske vrijednosti, koje su danas izuzetno važne i za koje je veoma bitno boriti se.

On je rekao da je sa Milatovićem razgovarao o evropskoj budućnosti Crne Gore i ekonomskim vezama dvije države.

Betel je naveo da ne postoje prečice ka članstvu i da je posao EK da odlučuje da li je posao završen ili ne.

– Razgovarali smo o uslovima i svim pravilima, znamo kakva su pravila. Ne postoji specijalni, brzi voz u procedurama – kazao je Betel.

On je dodao da mu je Milatović objasnio političku situaciju u Crnoj Gori.

– Moj cilj je bio da saslušam i vidim da li ima mogućnosti i kako “zaključana situacija može biti otključana”. Ali na EK je da odluči, a ne na individualnim članicama da postavljaju nova pravila – rekao je Betel.

PREPORUČENI ČLANCI

KOMENTARI

Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

MJESTO ZA VAŠU REKLAMU

pulsasfaltainfo@gmail.comspot_img

POPULARNO